TULUMBE Starinski desert koji budi sva čula, po receptu bez mane
Neodoljive i sočne, svaki zalogaj je raj za sladokusce.
Potrebno je:
Za testo:
- 4 krupnija jajeta
- 400 ml vode
- 100 ml ulja
- 250 g brašna
- 2 kašičice šećera
- prstohvat soli
- 1 l ulja za prženje
Za sirup:
- 1 kg šećera
- 600 ml vode
- kriške od pola limuna
Napomena: Važno je da preliv napravite dan ranije i da ostavite celu noć da se hladi. Od navedene količine dobićete 40 tulumbi.
Priprema:
So, šećer, ulje i vodu sipajte u dublju šerpu pa ostavite da proključa. Onda skinite sa šporeta, dodajte brašno i mešajte dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte. Pustite testo 15 minuta da se prohladi, a vi za to vreme penasto umutite jaja. Zatim jaja dodajte testu i mikserom sjedinite. Kada testo postane svilenkasto i mekše, njime punite špric za tulumbe. U šerpicu sipajte litar ulja pa u njega istiskajte špricem tulumbe, oko 10 cm dužine. Ostavite prostora u šerpici između njih, zato što će narasti. Pržite ih uz povremeno okretanje, dok ne dobiju zlatnu boju. Vadite tulumbe rešetkastom kašikom i stavljajte u sirup. Ugasite ringlu i pustite desetak minuta da se prohlade. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Prelijte pržene tulumbe gotovim sirupom pa prekrijte folijom. Stavite tulumbe u frižider da se hlade. Servirajte i služite.
Možda vas zanima:
TULUMBE Po originalnom receptu, hrskave spolja, a mekane iznutra
Sočna turska poslastica vremenom je postala neizostavni slatkiš svake domaćice.
NEODOLJIVE TULUMBE Slatke i sočne, otopićete se od miline
Fenomenalan desert pogodan za svečanu ili slavsku trpezu. Donosimo vam stari, tradicionalni recept za tulumbe.
SLATKI EKLERI SA KAFOM Desert za pamćenje, u savršenom, aromatičnom spoju
Fenomenalni i slatki, a odlično idu uz čaj ili kafu.
KAPUĆINO KOLAČ Neodoljivi slatkiš sa omiljenim napitkom, za prave sladokusce
Fenomenalan kolač ukusa koji priča priče.
SLATKI EKLERI SA KAFOM Desert za pamćenje, u savršenom, aromatičnom spoju
Fenomenalni i slatki, a odlično idu uz čaj ili kafu.
RUM ŠTANGLICE Neodoljive i slatke, ukusa koji priča priče
Fenomenalan slatkiš ni malo ne zaostaje za onim kupovnim.
ESTERHAZI TORTA Čuvena torta dobila je ime po austrougarskom grofu, a raskošna i kalorična
Aromatična poslastica nestaće sa stola odmah.
TORTA KRALJICE NATALIJE Poslastica po originalnom receptu, koja se i danas služi Domu Jevrema Grujića
Poslastica nastala 1888.godine, u savršenom čokoladnom spoju sa marmeladom.
NEODOLJIVI PARFE OD LIMUNA Brzinski desert u čaši koji se topi u ustima
Savršen za iznenadne goste, a pravi se lako.
Komentari (0)