NAJMEKŠE KROFNE Sočne i slatke, nema ko vam neće tražiti recept

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Fenomenalan slatkiš nestaće sa stola odmah.

posne krofne
Shutterstock

Posne krofne
Sastojci:

  • 500 g belog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 150 ml mlake vode
  • 200 ml kisele vode
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike braon šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:
U toplu vodu ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Posle tog vremena dodajte mu ulje, kiselu vodu i vanilin šećer. Dobro promešajte, pa dodajte preostalo brašno. Zamesite testo i ostavite ga sa strane na toplom dok se ne udvostruči. Kada vidite da je testo nadošlo, na radnoj površini pospite brašno i razvucite testo oklagijom. Modlom ili čašom oblikujte krofne i vadite ih iz kalupa. Ređajte ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite ih još 15 minuta da nadođu. Premažite ih uljem, a možete i papir malo podmazati uljem. Rernu dobro zagrejte pa ubacite pleh i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Videćete već kada porumene. Filujte nadevom po želji.

Sa džemom od kajsija
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
  • 2 jaja
  • 80 g putera (otopljenog)
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • džem od kajsija
  • ulje za prženje

Priprema:
Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter i ekstrakt vanile. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnosmeđe sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da biste upile višak ulja. Kada su krofne ohlađene, napravite male udubine u sredini svake krofne i stavite kašičicu džema od kajsija.

Fritule
Sastojci:

  • 200 g mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 kašike šećera
  • 180 ml jogurta
  • 1 celo jaje
  • prstohvat soli
  • na vrh kašičice cimeta
  • šećer u prahu za posipanje
  • ulje za prženje

Priprema
Umutite jaje, pa dodajte uz mešanje jogurt, šećer i vanilin šećer i so. Potom postepeno, uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i cimetom. Treba da dobijete gusto testo. Sipajte dosta ulja u dublji tiganj ili lonac. Treba da ga bude toliko da fritule plivaju u njemu i ne dodiruju dno. Uključite da se greje. Kad ulje bude dobro zagrejano, vadite kašikom testo i spuštajte ih u ulje da se prže na srednjoj temperaturi. Da vam ne bi bile rogate, odnosno da ne bi ostali hrskavi delovi koji štrče i da dobijete savršeno glatke i okruglaste fritule, najpre umočite kašiku u vrelo ulje i potom uzimajte testo - ono će na taj način samo skliznuti s kašike i neće se razvlačiti i formirati rogići. Pržite dok ne porumeni lepo, pa okrenite na drugu stranu. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.

@moja.trpeza PESTO OD RUKOLE Brzo i jednostavno Sastojci: 150 g rukole 70 g indijskog oraha 3 čena belog luka 70 g sušenog paradajza 90 g parmezana 70 ml ulja So, biber Priprema: 1. U blender staviti ulje, rukolu i beli luk, pa blendirati dok smesa ne postane tečna. 2. Dodati so, biber i indijski orah, pa blendirati dok se svi sastojci ne sjedine. 3. Na kraju, iseckati sušeni paradajz i dodati u smesu. 4. Umutiti pesto sa parmezanom i poslužiti uz pastu, meso ili po želji. Uživajte u ovom brzom i ukusnom pestu! #trpeza #mojatrpeza #fy #fyp #fyppppppppppppppppppppppp #viral #viralvideo #viraltiktok #kitchen #recepie #pesto #arugula ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading