ESTERHAZI TORTA Čuvena torta dobila je ime po austrougarskom grofu, a raskošna i kalorična

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Aromatična poslastica nestaće sa stola odmah.

esterhazi torta
Shutterstock

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 250 g šećera
  • 80 g brašna
  • 250 g lešnika
  • 2 kesice vanilin šećera


Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 250 g kristal šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g putera 
  • 150 g mlevenih lešnika

Za belu glazuru:

  • 300 g šećera u prahu
  • 1, 5 kašika soka od limuna
  • 1 kašika ulja
  • 4 kašike vrele vode

Za premaz:

  • 3 kašike marmelade od kajsije
  • 1 kašika vode
  • 50 g čokolade

Priprema:

Za dve kore je potrebno da umutite 6 belanaca, sa 125 g kristal šećera, dok ne bude penasto. Staviti i jednu kesicu vanilin šećera. U čvrst sneg dodati 40 g belog brašna i 125 g mlevenih lešnika. Lagano promešati i rasporediti na dve okrugle tepsije, koje su obložene pek papirom. Peći u već zagrejanoj rerni, obe odjednom, na 170 stepeni. Peku se kratko oko 4 - 5 minuita, jer su vrlo tanke. Isti postupak ponovite da dobijemo još dve kore, ukupno četiri.

12 žumanca kuvati na pari, sa 250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera. Kuvajte oko 15 minuta, uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi pa umešati omekšani puter. Potom u fil dodati 150 g mlevenih prženih lešnika, pa sve umutiti. Kore filovati, i ređajte jednu preko druge. Ostavite 3-4 kašike fila da premažete tortu okolo. Istopite marmeladu sa kašikom vode i prelitjte preko četvrte kore. Stavite tortu u frižider da se marmelada malo stegne. Za glazuru izmešajte šećer, limun, ulje, vrelu vodu da bude glatko i mazivno. Premažite preko stegnute marmelade, pa odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu "Esterhazi šaru". Okolo pospite krupno seckanim lešnicima.

@moja.trpeza Sarma brzo i jednostavno! Brza i jednostavna sarma Sastojci: 500g mlevenog svinjskog mesa 1kg kiselog kupusa 70g pirinča 200g šargarepe 200g crnog luka 200ml paradajz sosa Ulje So, biber, peršun Beli luk (po želji) Lovorov list Priprema: 1. Iseckajte crni luk i šargarepu, pa ih propržite na ulju. 2. U posudi pomešajte mleveno meso sa začinima (so, biber, peršun) i dodajte u dinstano povrće i meso . Promešajte. 3. Dodajte pirinač i sitno iseckan beli luk, pa sve dobro sjedinite. Ostavite da se ohladi. 4. Kupusove listove u vodi, očistite ih i pripremite za motanje. 5. Na svaki list stavite kašiku nadeva i zamotajte sarmu. 6. Sarme složite u šerpu, prelijte sa malo vode, dodajte lovorov list i stavite tanjir preko da se ravnomerno kuva. 7. Kuvajte 3-4 sata, a zatim poslužite. Srećan Božić! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #viral #recept #fypシ゚ #fypシ゚ #foryou ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading