ESTERHAZI TORTA Čuvena torta dobila je ime po austrougarskom grofu, a raskošna i kalorična
Aromatična poslastica nestaće sa stola odmah.
Za kore:
- 12 belanaca
- 250 g šećera
- 80 g brašna
- 250 g lešnika
- 2 kesice vanilin šećera
Za fil:
- 12 žumanaca
- 250 g kristal šećera
- 2 vanilin šećera
- 250 g putera
- 150 g mlevenih lešnika
Za belu glazuru:
- 300 g šećera u prahu
- 1, 5 kašika soka od limuna
- 1 kašika ulja
- 4 kašike vrele vode
Za premaz:
- 3 kašike marmelade od kajsije
- 1 kašika vode
- 50 g čokolade
Priprema:
Za dve kore je potrebno da umutite 6 belanaca, sa 125 g kristal šećera, dok ne bude penasto. Staviti i jednu kesicu vanilin šećera. U čvrst sneg dodati 40 g belog brašna i 125 g mlevenih lešnika. Lagano promešati i rasporediti na dve okrugle tepsije, koje su obložene pek papirom. Peći u već zagrejanoj rerni, obe odjednom, na 170 stepeni. Peku se kratko oko 4 - 5 minuita, jer su vrlo tanke. Isti postupak ponovite da dobijemo još dve kore, ukupno četiri.
12 žumanca kuvati na pari, sa 250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera. Kuvajte oko 15 minuta, uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi pa umešati omekšani puter. Potom u fil dodati 150 g mlevenih prženih lešnika, pa sve umutiti. Kore filovati, i ređajte jednu preko druge. Ostavite 3-4 kašike fila da premažete tortu okolo. Istopite marmeladu sa kašikom vode i prelitjte preko četvrte kore. Stavite tortu u frižider da se marmelada malo stegne. Za glazuru izmešajte šećer, limun, ulje, vrelu vodu da bude glatko i mazivno. Premažite preko stegnute marmelade, pa odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu "Esterhazi šaru". Okolo pospite krupno seckanim lešnicima.
Možda vas zanima:
POLICAJKA TORTA Fenomenalna čokoladna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, jaka i kalorična
Savršena poslastica raspametiće i one izbirljive.
ŠEHEREZADA TORTA Nepečena neodoljiva poslastica koja priča priču iz 1001 noći, za pravo uživanje
Poslastica ukusna kao da ste se trudili satima.
MARKIZA SA PIŠKOTAMA Poslastica kojoj nije moguće odoleti, dostojna careva
Savršena poslastica u neodoljivom spoju sa piškotama.
REFORMA TORTA Poslastica dostojna kraljevske trpeze, u savršenom spoju sa orasima
Fenomanalna poslastica u očaravajućem spoju ukusa.
RUM ŠTANGLICE Neodoljive i slatke, ukusa koji priča priče
Fenomenalan slatkiš ni malo ne zaostaje za onim kupovnim.
ESTERHAZI TORTA Čuvena torta dobila je ime po austrougarskom grofu, a raskošna i kalorična
Aromatična poslastica nestaće sa stola odmah.
TORTA KRALJICE NATALIJE Poslastica po originalnom receptu, koja se i danas služi Domu Jevrema Grujića
Poslastica nastala 1888.godine, u savršenom čokoladnom spoju sa marmeladom.
NEODOLJIVI PARFE OD LIMUNA Brzinski desert u čaši koji se topi u ustima
Savršen za iznenadne goste, a pravi se lako.
POSNA BANOFI PITA Poslastica sa bananama neodoljivog ukusa
Fenomenalan slatkiš pomeriće granice dobrog ukusa.
Komentari (0)