ESTERHAZI TORTA Čuvena torta dobila je ime po austrougarskom grofu, a raskošna i kalorična
Aromatična poslastica nestaće sa stola odmah.

Za kore:
- 12 belanaca
- 250 g šećera
- 80 g brašna
- 250 g lešnika
- 2 kesice vanilin šećera
Za fil:
- 12 žumanaca
- 250 g kristal šećera
- 2 vanilin šećera
- 250 g putera
- 150 g mlevenih lešnika
Za belu glazuru:
- 300 g šećera u prahu
- 1, 5 kašika soka od limuna
- 1 kašika ulja
- 4 kašike vrele vode
Za premaz:
- 3 kašike marmelade od kajsije
- 1 kašika vode
- 50 g čokolade
Priprema:
Za dve kore je potrebno da umutite 6 belanaca, sa 125 g kristal šećera, dok ne bude penasto. Staviti i jednu kesicu vanilin šećera. U čvrst sneg dodati 40 g belog brašna i 125 g mlevenih lešnika. Lagano promešati i rasporediti na dve okrugle tepsije, koje su obložene pek papirom. Peći u već zagrejanoj rerni, obe odjednom, na 170 stepeni. Peku se kratko oko 4 - 5 minuita, jer su vrlo tanke. Isti postupak ponovite da dobijemo još dve kore, ukupno četiri.
12 žumanca kuvati na pari, sa 250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera. Kuvajte oko 15 minuta, uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi pa umešati omekšani puter. Potom u fil dodati 150 g mlevenih prženih lešnika, pa sve umutiti. Kore filovati, i ređajte jednu preko druge. Ostavite 3-4 kašike fila da premažete tortu okolo. Istopite marmeladu sa kašikom vode i prelitjte preko četvrte kore. Stavite tortu u frižider da se marmelada malo stegne. Za glazuru izmešajte šećer, limun, ulje, vrelu vodu da bude glatko i mazivno. Premažite preko stegnute marmelade, pa odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu "Esterhazi šaru". Okolo pospite krupno seckanim lešnicima.
Možda vas zanima:

ČUVENA ESTERHAZI TORTA Mađarska poslastica za koju se svaki trud isplati, raskošna i preukusna
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

ESTERHAZI TORTA Poslastica dostojna kraljeva, neprevaziđenog ukusa, za sve svečane prilike
Očaravajuća i svečana, nema ko vam neće tražiti dodatak.

ČUVENA ESTERHAZI TORTA Raskošna poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu, a neponovljivog ukusa
Očaravajuća i ukusna, uzećete parče više.

REFORMA TORTA Po starinskom receptu baka Mileve, uspeva i potpunim početnicima
Savršena za sve svečane događaje i bitne datume.

ČOKO KOCKE SA ORASIMA Nema paljenja rerne, a mekane kao pamuk i sočne
Savršene za sve prilike.

TURSKI MOKRI KOLAČ Savršen za iznenadne goste, a gotov za pola sata, prava rapsodija ukusa
Sočan i mekan, gosti će biti oduševljeni.

BRZI DŽEM OD KAJSIJA RAJ ZA NEPCA Savršen za palačinke i krofne, a treba vam samo dva sastojka
Samostalno mažite na hleb ili dodajte kao prilog omiljenom desertu.

SUFLE KAO IZ NAJBOLJEG FRANCUSKOG RESTORANA Savršenstvo mirisa i ukusa koje će vas oboriti s nogu
Gastronomski užitak u svakom zalogaju.

MERINGE ROLAT SA MALINAMA Neodoljivi desert koji se topi u ustima, svi će vam tražiti recept
Osvežiće vas i zasladiti u trenu.
Komentari (0)