PALAČINKE U SOSU OD POMORANDŽE Aromatičan dezert će vas osvojiti na prvi zalogaj, neviđeno bogatstvo ukusa

Izvor: Ana Klikovac

11:00

Slatki kutak 0

Jedan od najpoznatijih specijaliteta na svetu...

palačinke suzet
Shutterstock

Crêpes Suzette je tradicionalni francuski recept za flambirane palačinke u sosu od pomorandže sa sladoledom od vanile. Reč je o klasičnom specijalitetu, jednom od najpoznatijih u svetu! 

Možda vas zanima:

Sastojci:

Za palačinke:

  • 2 jaja
     
  • 200 ml mleka
     
  • 100 ml vode
     
  • 150 g brašna
     
  • prstohvat soli
     
  • 1 kašika šećera
     
  • 1 kašika ulja
     
  • Ulje za prženje

Za sos od pomorandže:

  • 2 pomorandže velike (sok i rendana kora)
     
  • 50 g putera
     
  • 100 g šećera
     
  • 50 ml likera od pomorandže
     
  • Sladoled od vanile po želji


Priprema:

U velikoj posudi umutite jaja, mleko, vodu, brašno, so, šećer i ulje dok ne dobijete glatku smesu. Zagrejte malo ulja u tiganju na srednjoj vatri. Sipajte malu količinu testa u tiganj i ravnomerno ga rasporedite. Pržite palačinku dok ne postane zlatno-smeđa sa obe strane. Ponovite postupak dok ne potrošite svo testo. Ostavite palačinke sa strane.

Iscedite sok iz pomorandži i narendajte koru. U velikom tiganju otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte šećer i mešajte dok se ne otopi i karamelizuje. Dodajte sok od pomorandže i rendanu koru (i liker ako koristite). Kuvajte sos dok se ne zgusne, oko 5-10 minuta. Stavite palačinke u tiganj sa sosom od pomorandže i lagano ih prevrnite da se dobro oblože sosom. Kuvajte još nekoliko minuta da se palačinke zagreju i upiju sos.

Poslužite palačinke tople, prelivene sosom od pomorandže. Dodajte kuglu sladoleda od vanile na svaku porciju. Po želji, pospite rendanom korom pomorandže za dodatnu aromu i dekoraciju.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)