ČAROBNI KOLAČ OD JABUKA Brzi sočni desert koji oduševljava za samo 5 minuta pripreme
Ovaj recept je brz i zahteva da većinu vremena potrošite na rendanje jabuka
Ako imate električni rendal, ceo kolač možete pripremiti za rernu za samo 5 minuta.
Iako torta možda neće izgledati posebno privlačno na slikama, od srca vas pozivamo da je isprobate i uživate u ovoj brzoj i sočnoj poslasticu od jabuka. Ovo je naročito tačno ako inače volite ukus pite od jabuka.
Bez obzira na to kako je zovete, bilo da je to brza pita od jabuka, kolač od jabuka ili očaravajući kolač, ovaj recept sigurno ćete često ponavljati, bez obzira na naziv.
Sastojci:
- 1 šolja griza
- 1 šolja višenamenskog brašna
- 1 šolja šećera
- 1 kesica praška za pecivo (12-15 grama)
- 1 kesica vanilin šećera (10-15 grama)
- 5 većih jabuka (možda će vam trebati i više, u zavisnosti od veličine)
- Cimet po ukusu
- Maslac (dovoljno za premazivanje površine kolača, u zavisnosti od veličine kalupa)
Priprema: U većoj posudi pomešajte 1 šolju brašna (preporučuje se da prethodno prosejete brašno sa praškom za pecivo), 1 šolju griza i 1 šolju šećera. Dodajte kesicu vanilin šećera i dobro izmešajte sve suve sastojke.
Dno posude premažite maslacem ili uljem. Suvu smešu od griza, šećera i brašna rasporedite rukama po podlozi. Prema rečima Kuharice, ovaj sloj suve smeše trebalo bi da bude dovoljan da pokrije dno posude, a da ne bude previše debeo.
Preko suve smeše ravnomerno rasporedite značajan sloj rendanih jabuka, ne iscedivši ih prethodno, te pospite mlevenim cimetom. Zatim prekrijte jabuke još jednim slojem suve smeše dok se potpuno ne pokriju. Nastavite sa ovim postupkom slaganja dok ne iskoristite sve jabuke i suve sastojke ili dok ne napunite posudu do vrha, obično sa tri sloja.
Na kraju narežite maslac na vrh kolača i stavite ga peći u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Može se uživati toplom ili hladnom, a odlično se slaže sa kuglicom sladoleda, karamel sosom, pa čak i čokoladnim prelivom.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)