POSNA DOBOŠ TORTA Očaravajuća poslastica koja nimalo ne zaostaje za originalom

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Čuvena mađarska poslastica oduševiće i one koji ne vole slatko.

posna doboš torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za kore:

  • 170 g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 3 šoljice meda
  • 3 šoljice kisele vode
  • 300 g brašna

Za fil:

  • 200 g šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 1 čaša vode
  • 3 štangle čokolade za kuvanje
  • 1 kesica vanilin šećera

Za šećernu glazuru:

  • 200 g šećera
  • 20 g maslaca
  • 2 kašike soka od limuna
  • margarin za podmazivanje noža

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podelite na 3 jednaka dela. Svaki ispecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Treba da dobijete 3 kore. U šerpi pomešajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje, dodajte mlevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi. Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite celu tortu. Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu. Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli.

@moja.trpeza Batat (slatki krompir) nije u srodstvu s običnim krompirom – pripada porodici povijuša. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a koristi se hiljadama godina. Bogat je vlaknima, vitaminima A i C, ima niži glikemijski indeks i više antioksidanasa. Može se peći, kuvati, pržiti ili praviti pire, dok su mu i listovi jestivi, pa se koriste u salatama i čorbama. #trpeza #mojatrpeza #batat #slatkikrompir #kuhinja #fyp #viral #viraltiktok #fypシ゚viral #fypシ゚ ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading