POSNA DOBOŠ TORTA Očaravajuća poslastica koja nimalo ne zaostaje za originalom
Čuvena mađarska poslastica oduševiće i one koji ne vole slatko.
Potrebno je:
Za kore:
- 170 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3 šoljice meda
- 3 šoljice kisele vode
- 300 g brašna
Za fil:
- 200 g šećera
- 250 g mlevenih oraha
- 1 čaša vode
- 3 štangle čokolade za kuvanje
- 1 kesica vanilin šećera
Za šećernu glazuru:
- 200 g šećera
- 20 g maslaca
- 2 kašike soka od limuna
- margarin za podmazivanje noža
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podelite na 3 jednaka dela. Svaki ispecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Treba da dobijete 3 kore. U šerpi pomešajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje, dodajte mlevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi. Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite celu tortu. Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu. Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli.
Možda vas zanima:
POSNA DOBOŠ TORTA Najpoznatija mađarska poslastica ukrasiće svaku svečanost, a nema razlike u ukusu
Najpoznatiju mađarsku tortu napravio je 1885.godine poslastičar Jozef Doboš.
POSNA DOBOŠ TORTA Čarobna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.
POSNA DOBOŠ TORTA Podjednako ukusna kao njena mrsna verzija
Napravite čuvenu Doboš tortu u posnoj varijanti. Poslužite je gostima za slavu, biće oduševljeni.
DOBOŠ TORTA Kraljica među poslasticama, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Za sve svečane prilike.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)