POSNA DOBOŠ TORTA Očaravajuća poslastica koja nimalo ne zaostaje za originalom
Čuvena mađarska poslastica oduševiće i one koji ne vole slatko.
Potrebno je:
Za kore:
- 170 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3 šoljice meda
- 3 šoljice kisele vode
- 300 g brašna
Za fil:
- 200 g šećera
- 250 g mlevenih oraha
- 1 čaša vode
- 3 štangle čokolade za kuvanje
- 1 kesica vanilin šećera
Za šećernu glazuru:
- 200 g šećera
- 20 g maslaca
- 2 kašike soka od limuna
- margarin za podmazivanje noža
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podelite na 3 jednaka dela. Svaki ispecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Treba da dobijete 3 kore. U šerpi pomešajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje, dodajte mlevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi. Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite celu tortu. Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu. Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli.
Možda vas zanima:
POSNA DOBOŠ TORTA Kraljica svečane trpeze koja mami mirisom i ukusom, a nimalo ne zaostaje za originalom
Raskošna torta za sve proslave i bitne datume.
POSNA DOBOŠ TORTA Najpoznatija mađarska poslastica ukrasiće svaku svečanost, a nema razlike u ukusu
Najpoznatiju mađarsku tortu napravio je 1885.godine poslastičar Jozef Doboš.
POSNA DOBOŠ TORTA Čarobna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.
POSNA DOBOŠ TORTA Podjednako ukusna kao njena mrsna verzija
Napravite čuvenu Doboš tortu u posnoj varijanti. Poslužite je gostima za slavu, biće oduševljeni.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)