TORTA SA KAFOM I LEŠNICIMA Očaravajuća poslastica koja će vas oboriti s nogu čim je probate
Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.
Potrebno je:
- 150 g belanca
- 200 g šećera
- 100 g mlevenih badema
- 50 g mlevenih lešnika
- 1 kašika brašna
Za lešnik pastu:
- 150 g pečenih lešnika
- 150 g šećera
- 1 kašika vode
- 1 kašičica instant kafe
Za bavarsku kremu:
- 300 ml mleka
- 3 žumanca
- 80 g šećera
- 1 kašika gustina
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašičica vanile
- 5 g želatina
Za dekoraciju:
- 200 ml slatke pavlake
- čokoladne mrvice za dekoraciju
Priprema:
Rernu zagrejte na 140 stepeni. Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Polako dodajte mlevene bademe, lešnike i brašno.Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko sat vremena, u rerni zagrejanoj na 140 stepeni. Pustite da se kore prohlade. Šećer otopite sa kašikom vode u tiganju, pa dodajte lešnike i kafu, i promešajte. Nakon što se prohladi, polomite, pa sameljite u blenderu, sve dok ne dobijete pastu.Žumanca umutite sa šećerom i gustinom. Zagrejte mleko sa vanilom, pa polako dodajte u smesu od žumanaca. Ostavite na tihoj vatri da se zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim, umešajte omekšani želatin, promešajte i pustite da se prohladi. Umutite slatku pavlaku pa je pažljivo umešajte u prohlađeni krem. Nanesite prvu koru, pa premažite tanak sloj lešnik praline, pa sloj bavarske kreme. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal.Dekorišite šlagom. Ohladite najmanje 4 sata, idealno preko noći.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
ŽITO TORTA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Klasik koji nikad ne izlazi iz mode, za sve svečane prilike
Kremasta poslastica raspametiće i one izbirljive.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)