TORTA SA KAFOM I LEŠNICIMA Očaravajuća poslastica koja će vas oboriti s nogu čim je probate

Ivana Pavlović

14:00

Slatki kutak 0

Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.

torta sa kafom i lešnicima
Shutterstock

Potrebno je:

  • 150 g belanca
  • 200 g šećera
  • 100 g mlevenih badema
  • 50 g mlevenih lešnika
  • 1 kašika brašna

Za lešnik pastu:

  • 150 g pečenih lešnika
  • 150 g šećera
  • 1 kašika vode
  • 1 kašičica instant kafe

Za bavarsku kremu:

  • 300 ml mleka
  • 3 žumanca 
  • 80 g šećera
  • 1 kašika gustina
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica vanile
  • 5 g želatina

Za dekoraciju:

  • 200 ml slatke pavlake
  • čokoladne mrvice za dekoraciju

Priprema:

Rernu zagrejte na 140 stepeni. Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Polako dodajte mlevene bademe, lešnike i brašno.Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko sat vremena, u rerni zagrejanoj na 140 stepeni. Pustite da se kore prohlade. Šećer otopite sa kašikom vode u tiganju, pa dodajte lešnike i kafu, i promešajte. Nakon što se prohladi, polomite, pa sameljite u blenderu, sve dok ne dobijete pastu.Žumanca umutite sa šećerom i gustinom. Zagrejte mleko sa vanilom, pa polako dodajte u smesu od žumanaca. Ostavite na tihoj vatri da se zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim, umešajte omekšani želatin, promešajte i pustite da se prohladi. Umutite slatku pavlaku pa je pažljivo umešajte u prohlađeni krem. Nanesite prvu koru, pa premažite tanak sloj lešnik praline, pa sloj bavarske kreme. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal.Dekorišite šlagom. Ohladite najmanje 4 sata, idealno preko noći.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading