ČIM ZAGRIZETE OSETITE "UKUS DETINJSTVA" Recept za bakinu pitu sa višnjama, okrepljuje, a niti je preslatka, niti teška za pripremu

Nedeljko Tišanović

16:01

Slatki kutak 0

Pita sa višnjama je klasik koji budi nostalgiju i osvežava u isto vreme.

pita
Shutterstock

U ovoj verziji izbegavamo preteranu slatkoću kako bi do izražaja došao prirodan, blago kiselkast ukus višanja. Savršena je kao lagan dezert uz kafu ili čaj, a priprema je jednostavna i brza. Ako voliš tradicionalne kolače sa modernim, osvežavajućim twistom – ovo je prava pita za tebe.

Sastojci:

Za fil:

  • 500 g očišćenih višanja (sveže ili zamrznute)
  • 3–4 kašike šećera (po ukusu, možeš i smeđi šećer)
  • 1 kašika griza ili prezli (da upije sok)
  • Po želji: pola kesice vanilin šećera ili malo cimeta

Za kore:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mineralne vode
  • 2 kašike jogurta (po želji, za mekoću)
  • Prstohvat soli

Priprema:

Priprema višanja:

  • Ako koristiš zamrznute višnje, prvo ih odmrzni i ocedi.
  • Pospite ih šećerom i grizom, pa ostavi da puste malo soka (10–15 min).

Priprema kora:

  • Pomešaj ulje, mineralnu vodu i jogurt (ako koristiš).
  • Na svaku koru premaži malo ove mešavine, pa stavi drugu preko.

Punjenje:

  • Na pripremljene kore (2 spojene) stavi red višanja, po širini, pa pažljivo uvij u rolnu.
  • Poređaj u nauljen pleh.

Pečenje:

  • Rernu zagrej na 180°C.
  • Peci oko 30–35 minuta, dok pita ne porumeni.
  • Po želji nakon pečenja:
  • Blago pospi prah šećerom (ali može i bez).

Ohladi pre sečenja – biće lakše i ukusnije.

 

Bonus video: 

@moja.trpeza Kremasti puding sa jagodama Sastojci: 250 ml šlag krema 400 g jagoda 1 puding od jagode 3 kašike šećera 1 pakovanje piškota Jogurt od jagode Mleko (za potapanje piškota) Priprema: 1. Umutite šlag krem, dodajte jogurt od jagode i sve zajedno promešajte. Ostavite u frižider da se ohladi. 2. Jagode operite, iseckajte i kuvajte sa šećerom dok ne omekšaju. Izblendajte ih, dodajte razmućen puding i kuvajte dok se ne zgusne. Ohladite. 3. Piškote kratko potopite u mleko. 4. U čaše ili činije slažite red šlaga, red jagoda s pudingom, red piškota, pa ponovite. 5. Dekorišite po želji i uživajte! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #puding #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Komentari (0)

Loading