MEKE KAO DUŠA Recept za najukusnije palačinke, uvek će se tražiti jedna više
Poslužite ih sa puterom i sirupom...
Ovaj recept za vazdušaste palačinke je omiljen. Tajna njihove mekoće i visine krije se u neobičnom sastojku: umućenim belancima. U kombinaciji sa praškom za pecivo i mlaćenicom, belanca daju palačinkama laganu i pahuljastu teksturu koja se ne spušta tokom pečenja.
Da biste ih napravili, prvo pomešajte suve sastojke, a zatim pažljivo dodajte mokre sastojke, mešajući samo dok se sve ne sjedini (previše mešanja može dovesti do tvrdih i spljoštenih palačinki). Na kraju nežno umešajte belanca – preklapanjem, a ne mešanjem – kako bi smesa ostala što vazdušastija. Poslužite ih sa puterom i sirupom, i ne čudite se ako gosti zatraže repete.
Sastojci:
- 1 ¾ šolje brašna za sve namene
- 3 ½ kašike šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- ½ kašičice krupne soli
- 1 ½ šolja mlaćenice
- 2 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- 1 kašika neslanog putera, otopljenog, plus još putera (omekšanog) za pečenje i serviranje
- 2 kašike biljnog ulja, plus dodatno za pečenje
- 3 velika belanca, na sobnoj temperaturi, umućena u čvrst sneg
- Čist javorov sirup za serviranje
Priprema:
U velikoj činiji umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i so; ostavite sa strane. U drugoj posudi (npr. u staklenoj merici), umutite mlaćenicu, jaja, vanilu, otopljeni puter i biljno ulje. Sipajte mokru smesu u suve sastojke i mešajte dok se tek ne sjedine (nemojte previše mešati; nekoliko grudvica je u redu). Pažljivo umešajte belanca preklapanjem, ne mešanjem, da biste sačuvali vazdušastu strukturu.
Zagrejte tiganj ili tiganj sa nelepljivim slojem na srednje jakoj vatri. Namažite sa ½ kašičice putera i 2 kašičice ulja. Za svaku palačinku sipajte 1/3 šolje smese, ostavljajući razmak od oko 5 cm između. Pecite dok se ne pojave mehurići i ivice ne postanu blago suve, oko 3 minuta. Okrenite i pecite još oko 3 minuta, dok ne porumene. Ponavljajte postupak sa ostatkom smese, po potrebi dodajući još putera i ulja.
Poslužite sa puterom i javorovim sirupom, po želji.
Bonus video:
Možda vas zanima:
PALAČINKE SA CIMETOM Jednostavne, brze i sočne, zamirisaće cela kuća
Naprave se brzo, a pojedu odmah.
PALAČINKE SA NARANDŽAMA I MEDOM Poslastica koja se ne odbija, u spoju ukusa koji se pamti
Sočne i mirisne, najbolje odmah stavite duplu meru.
NEODOLJIVE PALAČINKE OD HELJDE Odlične hladne, a super i sutradan, samo dodajte prilog po želji
Dodajte krem ili namaz po želji.
PALAČINKE SA CIMETOM Mekane i vazdušaste, a zamirisaće cela kuća
Desert koji se ne odbija.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)