MEKE KAO DUŠA Recept za najukusnije palačinke, uvek će se tražiti jedna više

Ana Klikovac

09:30

Slatki kutak 0

Poslužite ih sa puterom i sirupom...

američke palačinke
Shutterstock

Ovaj recept za vazdušaste palačinke je omiljen. Tajna njihove mekoće i visine krije se u neobičnom sastojku: umućenim belancima. U kombinaciji sa praškom za pecivo i mlaćenicom, belanca daju palačinkama laganu i pahuljastu teksturu koja se ne spušta tokom pečenja.

Da biste ih napravili, prvo pomešajte suve sastojke, a zatim pažljivo dodajte mokre sastojke, mešajući samo dok se sve ne sjedini (previše mešanja može dovesti do tvrdih i spljoštenih palačinki). Na kraju nežno umešajte belanca – preklapanjem, a ne mešanjem – kako bi smesa ostala što vazdušastija. Poslužite ih sa puterom i sirupom, i ne čudite se ako gosti zatraže repete.

Sastojci:

  • 1 ¾ šolje brašna za sve namene
  •  
  • 3 ½ kašike šećera
     
  • 1 kašika praška za pecivo
     
  • ½ kašičice krupne soli
     
  • 1 ½ šolja mlaćenice
     
  • 2 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
     
  • 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
     
  • 1 kašika neslanog putera, otopljenog, plus još putera (omekšanog) za pečenje i serviranje
     
  • 2 kašike biljnog ulja, plus dodatno za pečenje
     
  • 3 velika belanca, na sobnoj temperaturi, umućena u čvrst sneg
     
  • Čist javorov sirup za serviranje

Priprema:

U velikoj činiji umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i so; ostavite sa strane. U drugoj posudi (npr. u staklenoj merici), umutite mlaćenicu, jaja, vanilu, otopljeni puter i biljno ulje. Sipajte mokru smesu u suve sastojke i mešajte dok se tek ne sjedine (nemojte previše mešati; nekoliko grudvica je u redu). Pažljivo umešajte belanca preklapanjem, ne mešanjem, da biste sačuvali vazdušastu strukturu.

Zagrejte tiganj ili tiganj sa nelepljivim slojem na srednje jakoj vatri. Namažite sa ½ kašičice putera i 2 kašičice ulja. Za svaku palačinku sipajte 1/3 šolje smese, ostavljajući razmak od oko 5 cm između. Pecite dok se ne pojave mehurići i ivice ne postanu blago suve, oko 3 minuta. Okrenite i pecite još oko 3 minuta, dok ne porumene. Ponavljajte postupak sa ostatkom smese, po potrebi dodajući još putera i ulja.

Poslužite sa puterom i javorovim sirupom, po želji.

 

Bonus video:

 

@moja.trpeza DOMAĆI SOMUN Sastojci: 500 g glatkog brašna (T-500) 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg) 300 ml tople vode 1 kašičica soli 1 kašičica šećera 2 kašike ulja Priprema: 1. Kvasac aktivirati: U činiji pomešaj tolu vodu, šećer i kvasac. Ostaviti 10 minuta da nadođe. 2. Zamesiti testo: Dodati brašno, so i ulje pa umesiti glatko, mekano testo. Po potrebi dodaj još malo brašna ili vode. 3. Prvo narastanje: Pokriti testo krpom i ostaviti 45-60 minuta na toplom da udvostruči volumen. 4. Oblikovanje: Testo podeliti na 4 dela. Svaki deo oblikovati u lopticu, pa ih tanko razvući rukama ili oklagijom u oblik somuna (oko 1 cm debljine). 5. Drugo narastanje: Ostaviti ih da odstoje još 15 minuta pokriveni. 6. Pečenje: U rerni: Peći u unapred zagrejanoj rerni na 250°C, na prevrnutom plehu ili kamenu za picu. Pečenje traje 6–8 minuta dok ne dobiju lepu boju i naduvaju se. U tiganju: Može i na suvom tiganju s poklopcem, 3–4 minuta sa svake strane. #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Komentari (0)

Loading