MEKE KAO DUŠA Recept za najukusnije palačinke, uvek će se tražiti jedna više
Poslužite ih sa puterom i sirupom...
Ovaj recept za vazdušaste palačinke je omiljen. Tajna njihove mekoće i visine krije se u neobičnom sastojku: umućenim belancima. U kombinaciji sa praškom za pecivo i mlaćenicom, belanca daju palačinkama laganu i pahuljastu teksturu koja se ne spušta tokom pečenja.
Da biste ih napravili, prvo pomešajte suve sastojke, a zatim pažljivo dodajte mokre sastojke, mešajući samo dok se sve ne sjedini (previše mešanja može dovesti do tvrdih i spljoštenih palačinki). Na kraju nežno umešajte belanca – preklapanjem, a ne mešanjem – kako bi smesa ostala što vazdušastija. Poslužite ih sa puterom i sirupom, i ne čudite se ako gosti zatraže repete.
Sastojci:
- 1 ¾ šolje brašna za sve namene
- 3 ½ kašike šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- ½ kašičice krupne soli
- 1 ½ šolja mlaćenice
- 2 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- 1 kašika neslanog putera, otopljenog, plus još putera (omekšanog) za pečenje i serviranje
- 2 kašike biljnog ulja, plus dodatno za pečenje
- 3 velika belanca, na sobnoj temperaturi, umućena u čvrst sneg
- Čist javorov sirup za serviranje
Priprema:
U velikoj činiji umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i so; ostavite sa strane. U drugoj posudi (npr. u staklenoj merici), umutite mlaćenicu, jaja, vanilu, otopljeni puter i biljno ulje. Sipajte mokru smesu u suve sastojke i mešajte dok se tek ne sjedine (nemojte previše mešati; nekoliko grudvica je u redu). Pažljivo umešajte belanca preklapanjem, ne mešanjem, da biste sačuvali vazdušastu strukturu.
Zagrejte tiganj ili tiganj sa nelepljivim slojem na srednje jakoj vatri. Namažite sa ½ kašičice putera i 2 kašičice ulja. Za svaku palačinku sipajte 1/3 šolje smese, ostavljajući razmak od oko 5 cm između. Pecite dok se ne pojave mehurići i ivice ne postanu blago suve, oko 3 minuta. Okrenite i pecite još oko 3 minuta, dok ne porumene. Ponavljajte postupak sa ostatkom smese, po potrebi dodajući još putera i ulja.
Poslužite sa puterom i javorovim sirupom, po želji.
Bonus video:
Možda vas zanima:
PALAČINKE SA CIMETOM Jednostavne, brze i sočne, zamirisaće cela kuća
Naprave se brzo, a pojedu odmah.
PALAČINKE SA NARANDŽAMA I MEDOM Poslastica koja se ne odbija, u spoju ukusa koji se pamti
Sočne i mirisne, najbolje odmah stavite duplu meru.
NEODOLJIVE PALAČINKE OD HELJDE Odlične hladne, a super i sutradan, samo dodajte prilog po želji
Dodajte krem ili namaz po želji.
PALAČINKE SA CIMETOM Mekane i vazdušaste, a zamirisaće cela kuća
Desert koji se ne odbija.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)