MILENIN ROLAT SA DŽEMOM BUDI NOSTALGIJU Uspeva svima, a topi se u ustima

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Napravite ovaj starinski desert po receptu Milene Zlatanović iz Vranja

rolat sa džemom
Privatna arhiva/Milena Zlatanović
rolat sa džemom Privatna arhiva/Milena Zlatanović
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite domaću kuhinju i jednostavna i tradicionalna jela koja bude uspomene, onda je ovaj starinski rolat sa džemom pravi izbor za vas. Recept je sa nama podelila Milena Zlatanović iz Vranja, autorka profila „lenina kuhinjica“. Ova vredna medicinska sestra svaki slobodan trenutak koristi za isprobavanje novih recepata. Porodica joj je najveća podrška.

Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj rolat i kako ste odlučili da ga napravite?

 

- Prvi put sam čula za ovaj rolat još kao dete, kada ga je pravila moja baka. Bio je to klasik u svakoj prilici, od nedeljnih ručkova do slava. Kasnije sam odlučila sama da ga napravim, jer mi se dopala jednostavnost recepta i taj domaći, nostalgični ukus koji podseća na detinjstvo.

 

Kako biste rečima opisali ukus ovog rolata?

 

- Ukus je lagan, nežan i savršeno se topi u ustima. Slatkoća džema daje živost i osveženje, dok testo ostaje meko i penasto. Prava utešna poslastica, bez težine, savršena uz šoljicu kafe, mleka ili čaja.

 

Da li koristite sastojke sobne temperature ili iz frižidera?

 

- Uvek koristim sastojke sobne temperature, naročito jaja jer tako testo lepše naraste i lakše se umuti. To je ključ za dobar biskvit koji se ne lomi pri uvijanju.

 

Da li je moguće napraviti ovaj rolat u posnoj varijanti?

 

- Nikada nisam pravila posni rolat sa džemom, pa vam na ovo pitanje odgovor ne mogu dati. Ali, pravila sam posnu štrudlu sa džemom i mogu vam reći da je fenomenalna. Sprema se sa čajem od kamilice.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

 

- Najbrže jelo koje često pravim je proja sa sirom, gotova za 15 minuta, a savršena kada nemam mnogo vremena.

 

Koje jelo ne volite da pravite?

 

- Ne volim da pravim sarmu. Koliko god da je ukusna i neizostavna za praznike, zahteva mnogo vremena, savijanje mi nikad ne ide brzo, i uvek imam osećaj da pravim „večnost“ u šerpi. Ali, kad ih neko drugi spremi, uvek ih rado pojedem. 😊

 

Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?

 

- Volela bih da se oprobam u pravljenju prave domaće baklave s tankim korama razvijenim rukom - onako kako su je spremale naše bake. Znam da je zahtevno, ali ima neka magija u tom procesu i tradiciji koju bih volela da savladam.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

 

- Najviše volim da pravim slatka jela, tu se baš opustim i pustim mašti na volju. Međutim, kada nemam mnogo vremena, uvek biram brze recepte koji uspevaju iz prve, i volim kada su i jednostavni i efektni.

 

Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?

 

- Prvo jelo koje sam napravila bila je čorba od krompira. Bilo je to uz maminu pomoć, naravno, ali sećam se tog osećaja ponosa kad smo je svi zajedno pojeli. Od tada je počelo moje malo kulinarsko putovanje.

 

Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov?

 

- Izabrala bih lenju pitu sa jabukama po receptu moje bake. To je više od poslastice - to je miris mog detinjstva, jednostavnosti i ljubavi koja se seče na kocke. Poseban izazov mi je bio da pogodim baš njen ukus i teksturu - i uspela sam!

 

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji a da se jednostavno pravi i uspeva svima?

 

- Definitivno bih predložila rolat sa džemom, jednostavan, brz i lagan za rad. Ne zahteva posebne sastojke, a izgleda divno na stolu.

 

Recept

Rolat sa džemom

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašika ulja

Nadev:

  • džem od brusnica, šljiva
  • prah-šećer

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite belanca sa kristal-šećerom i šećerom u prahu, zatim dodajte žumanca, brašno i kašiku ulja, pa lagano umutite. Smesu razlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Pečen patišpanj stavite na vlažnu krpu. Rolat nafilujte džemom od šljiva ili brusnica i pažljivo urolajte. Pospite prah-šećerom.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading