DUNAVSKI TALASI Starinski kolač fenomenalnog izgleda i još boljeg ukusa
Sočan i sladak, u savršenom spoju sa višnjama.
Potrebno je:
Za fil:
- 6 jaja
- 300 g višanja
Za prvo testo:
- 15 kašika brašna
- 15 kašika šećera
- prašak za pecivo
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
Za drugo testo:
- 15 kašika brašna
- 15 kašika šećera
- 2 kašike kakao praha
- prašak za pecivo
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
Za krem:
- 250 g putera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 7 kašika šećera
- 600 ml mleka
Za preliv:
- 50 g putera
- 100 g čokolade
Priprema:
Za koru prvo testo umutite tri jaja i 15 kašika šećera, pa dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Za drugo testo ponovite postupak, samo dodajte i kakao. Tepsiju obložite papirom, sipajte žutu smesu, pa prošarajte braon smesom i pospite višnje, pa ih prstima blago utisnite u testo jer će se na taj način formirati talasi. Pecite 30 minuta na 150 stepeni. Za fil u šerpu sipajte pola litra mleka, dodajte sedam kašika šećera, a u preostalo mleko u menzuri dodajte prašak za puding. Kuvajte puding dok se ne zgusne, pa ga sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Mikserom umutite 250 grama putera, dodajte puding. Za preliv izlomite čokoladu, dodajte puter, pa stavite da se rastopi. Mlaku glazuru prelijte preko fila i ostavite sat vremena da se čokoladna glazura stegne.
Možda vas zanima:
DUNAVSKI TALASI Budi sećanje na detinjstvo, u savršenom spoju sa višnjama
Kremast i sočan, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
STARINSKA MERENG PITA BUDI NOSTALGIJU Ovako su je pravile sve bake u Jugoslaviji
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
FRANCUSKA KREMPITA BOLJA OD SVAKE TORTE Svilenkasti krem, hrskave kore i voćni žele
Kremasta i lagana, polizaćete i tanjir.
KOLAČ SA SUVIM VOĆEM NIKO NE ODBIJA Mirisan, sočan i sladak, baš kao onaj bakin
Svi će vam tražiti dodatno parče.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)