KAPUĆINO BRAUNI Neodoljiv spoj kafe i čokolade, zadovoljstvo visokog ranga
Napravite ih za zabavu, druženje uz hranu ili jednostavno – bez posebnog povoda
Jednostavni za pripremu i laki za voleti, ovi dekadentni kapućino brauniji sadrže ukuse vašeg omiljenog napitka – espresa, cimeta i muskatnog oraščića – koji ovim čokoladnim poslasticama daju sofisticiran šmek.
Dodavanje kafe (u ovom slučaju instant espreso praha) podiže svaki čokoladni desert na viši nivo, jer pojačava ukus čokolade.
Neki kapućino brauniji imaju slojeve sa sirom i espreso prelive; naš recept ostaje jednostavan i ukusan. Ovim braunijima nije potrebna glazura ili preliv – niti bilo šta osim šolje kafe (ili kapućina) uz koje će se savršeno uklopiti – iako kašika umućene pavlake nikada nije na odmet.
Napravite ih za zabavu, druženje uz hranu ili jednostavno – bez posebnog povoda.
Sastojci:
- ½ šolje (1 pakovanje) neslanog putera, plus još malo za podmazivanje pleha
- 115 g nezaslađene čokolade, iseckane
- 1 ½ šolje šećera
- 1 kašika instant espreso praha
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 4 velika jaja, blago umućena
- 1 šolja (oko 125 g) brašna za sve namene
- ¾ kašičice mlevenog cimeta
- ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- ¼ kašičice soli
- ¾ šolje čokoladnih mrvica
Priprema:
Zagrejte rernu na 160°C. Postavite rešetku u sredinu rerne. Podmažite kvadratni pleh od 23 cm (9 inča), pa obložite dno papirom za pečenje ili voštanim papirom. Papir takođe premažite puterom i ostavite sa strane.
U većem loncu na veoma tihoj vatri, otopite čokoladu i puter uz mešanje, dok se potpuno ne sjedine. Ostavite da se malo prohladi.
Dodajte šećer, espreso prah, ekstrakt vanile i umućena jaja, pa dobro umutite žicom.
U srednjoj činiji pomešajte brašno, cimet, muskatni oraščić i so.
Dodajte suve sastojke u čokoladnu smesu i mešajte samo dok se sve ne sjedini – nemojte previše mešati. Umiješajte čokoladne kapljice.
Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite 30–35 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe sa malo vlažnih mrvica – nemojte prepeći, brauniji treba da ostanu sočni, ne suvi.
Prebacite pleh na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi. Nožićem pređite duž ivica, pa izvrnite braunije na dasku. Skinite papir za pečenje i isecite na 16 kvadrata.
Saveti za posluživanje:
Uživajte uz šolju kafe ili kapućina. Kašika umućene pavlake na vrhu je odličan dodatak, ali i potpuno opcionalan.
Bonus video:
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)