KOLAČ NA KOJEM SMO ODRASLI - ŠEKER PARE Recept star 50 godina koji vraća mirise bakine kuhinje i nedeljnih ručkova
Stari bosanski recept koji miriše na limun, vanilu i najlepša porodična sećanja
Spremni za malo putovanje kroz ukuse Balkana? Pred vama je šeker pare, tradicionalni bosanski desert koji se pamti po sočnosti i neodoljivoj aromi. Recept je star više od pola veka, jednostavan, a tajna je u savršenom odnosu putera i brašna. Ovo je onaj kolač iz bakine kuhinje zbog kog se cela kuća ispuni mirisom limuna i vanile. Od nekoliko jeftinih sastojaka nastaje pravo malo čudo!
bakina kuhinja
Sastojci
Za testo:
- 1 celo jaje
- 1 belance (žumance ostaviti za premazivanje)
- 100 g putera
- 3–4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- Rendana kora limuna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 šolje brašna (šolja od 200 ml)
-
bakina kuhinja
Za preliv (šerbet):
- 3 pune šolje šećera
- 3 pune šolje vode
- 1 ceo limun isečen na kolutove
- (šolja od 100 ml)
Priprema
Pomešajte sve suve sastojke, dodajte celo jaje, belance i omekšali puter. Zamesite fino, mekano testo.
U dlanovima formirajte male kolačiće, blago ih spljoštite i poređajte u pleh.
bakina kuhinja
Premažite ih žumancetom koje ste ostavili sa strane.
Pecite na 200°C oko 25 minuta, dok lepo ne porumene.
bakina kuhinja
Priprema sirupa
U šerpu sipajte vodu, šećer, limun i vanilin šećer. Kuvajte dok ne provri i još kratko pustite da se ukrčka.
bakina kuhinja
Finalni korak
Vruće kolačiće prelijte vrućim sirupom. Ostavite najmanje 30 minuta da dobro upiju i omekšaju.
Rezultat? Neodoljivo mekane, mirisne i sočne šeker pare — desert koji se pamti!
POSNA SAHER TORTA SAVRŠENO PARIRA ORIGINALU Nećete razliku ni da primetite
Savršena za svetog Nikolu ali i doček Nove godine.
BRZA TORTA SA MALINAMA I BELOM ČOKOLADOM Zbog nje se krši svaka dijeta
Pravi se lako,, a osvaja na prvi zalogaj.
POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA Ista kao ona iz bakine kuhinje, polizaćete i tanjir
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
BRZU KEKS TORTU NIKO NE ODBIJA Gotova za pola sata, a može i dete da je napravi
Jednostavna i neodoljiva, nećete moći da prestanete da jedete.
MANASTIRKA TORTA ZA SVETOG NIKOLU Prepuna oraha i čokolade, ni Reforma joj nije ravna
Gosti će biti oduševljeni, a pravićete i danima kada nije post.
Komentari (0)