POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA Ista kao ona iz bakine kuhinje, polizaćete i tanjir

Ivana Pavlović

16:30

Slatki kutak 0

Najbolje služite uz čaj ili kafu.

mađarska lenja pita sa jabukama
Printscreen

Potrebno je:

Za testo:

  • 2,5 dl kisele ili obične vode
  • 1,5 dl ulja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 550 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za nadev

  • 2 kg jabuka
  • 5 kašika šećera
  • 2–3 vanilin šećera
  • 1–2 kašičice cimeta
  • 20 g margarina 

Za posipanje

  • šećer u prahu

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Oljuštite jabuke pa ih očistite od semena i krupno narendajte. U jednoj šerpi zakuvajte jabuke, šećere i margarin, sve dok ne ispari većina tečnosti. Onda dodajte cimet pa ostavite da se fil ohladi. U jednoj posudi pomešajte šećere, vodu, ulje i limunov sok. Zatim umešajte brašno pomešano sa soli i praškom za pecivo. Od sastojaka umesite glatko testo. Umotajte ga u foliju i ostavite 20 minuta u frižideru. Potom podelite testo na 2 jednaka dela. Jedan deo razvucite oklagijom u pravougaonik veličine tepsije. Preko toga nanesite prohlađeni fil i dobro poravnajte. Rastanjite drugi deo testa pa ga stavite preko fila. Viljuškom izbockajte da para ravnomerno izađe tokom pečenja. Pecite kolač oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se kolač prohladi pa ga obilno pospite šećerom u prahu i secite na kocke. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading