UROŠEVA TORTA Slatka rapsodija od mekih kora i nežnog fila, obožavećete je
Napravite Uroševu tortu. Velika i izdašna poslastica, neodoljivog kremastog ukusa. Zavolećete je na prvi zalogaj.
Potrebno je
Sastojci za kore – peče se 8 korica po:
- 4 cela jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- na vrh kašičice praška za pecivo
Fil:
- 1,5 l mleka
- 32 žumanca
- 200 gr gustina / nišesta / skrob
- 15 kašika šećera
- 375 gr maslaca ili margarina
- ekstrakt vanile
- 200 – 300 gr blendiranog lešnika
- 300 gr šlaga
- 400 ml mleka ili kisele vode
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Prvo, ulupajte 4 belanca sa 4 kašike šećera u čvrstu penu. U to dodajte 4 kašike oraha, kašiku brašna i malo praška za pecivo. Sve sjedinite i istresite u obložen pleh od rerne, pa stavite da se peče nekih 12 minuta. Dok se jedna korica peče vi pravite drugu. Pečenu koricu izvucite iz pleha, pa posle par minuta odlepite ivice kako se ne bi skupljala pri hladjenju. Znači ne treba da je skidate sa papira samo ivice odlepite. Fil napravite od žumanca, šećera i gustina, pa nalijte malo hladnog mleka i izmešajte da nema grudvica. Mleko od 1,5l što je preostalo stavite da provri, ali ne na najaču vatru. Kada mleko provri zakuvajte žumanca i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, istresite u veću posudu, pa stavite foliju preko fila. Potom ostavite da se ohladi. Umutite penasto maslac ili margarin pa ga dodajte ohladjenom filu i umutite sve zajedno. Onda dodajte ekstrakt vanile i opet umutite. Posebno umutite šlag sa kiselom vodom ili mlekom. Ako vam fil bude jako gust možete malo šlaga da mu dodate i opet umutite. Izblendajte lešnike tako da dobijete sitnije i krupnije komadiće. Ukoliko nemate blender, možete lešnike da sameljete. Filujte redosledom: kora, fil, šlag, do kraja, a izmedju fila i šlaga rukom pospite po malo lešnika. Ako sipate previše, filovi se onda neće dobro zalepiti. Za kraj, dobro ohladite.
ČOKOLADNI SUFLE Rapsodija ukusa na francuski način, za prave ljubitelje slatkiša
Neodoljiv i mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
AMERIČKE PALAČINKE Pufnaste, sočne i meke, popravljaju dan u trenu
Fenomenalne, sočne i neodoljive.
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
Komentari (0)