UROŠEVA TORTA Slatka rapsodija od mekih kora i nežnog fila, obožavećete je
Napravite Uroševu tortu. Velika i izdašna poslastica, neodoljivog kremastog ukusa. Zavolećete je na prvi zalogaj.

Potrebno je
Sastojci za kore – peče se 8 korica po:
- 4 cela jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- na vrh kašičice praška za pecivo
Fil:
- 1,5 l mleka
- 32 žumanca
- 200 gr gustina / nišesta / skrob
- 15 kašika šećera
- 375 gr maslaca ili margarina
- ekstrakt vanile
- 200 – 300 gr blendiranog lešnika
- 300 gr šlaga
- 400 ml mleka ili kisele vode
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Prvo, ulupajte 4 belanca sa 4 kašike šećera u čvrstu penu. U to dodajte 4 kašike oraha, kašiku brašna i malo praška za pecivo. Sve sjedinite i istresite u obložen pleh od rerne, pa stavite da se peče nekih 12 minuta. Dok se jedna korica peče vi pravite drugu. Pečenu koricu izvucite iz pleha, pa posle par minuta odlepite ivice kako se ne bi skupljala pri hladjenju. Znači ne treba da je skidate sa papira samo ivice odlepite. Fil napravite od žumanca, šećera i gustina, pa nalijte malo hladnog mleka i izmešajte da nema grudvica. Mleko od 1,5l što je preostalo stavite da provri, ali ne na najaču vatru. Kada mleko provri zakuvajte žumanca i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, istresite u veću posudu, pa stavite foliju preko fila. Potom ostavite da se ohladi. Umutite penasto maslac ili margarin pa ga dodajte ohladjenom filu i umutite sve zajedno. Onda dodajte ekstrakt vanile i opet umutite. Posebno umutite šlag sa kiselom vodom ili mlekom. Ako vam fil bude jako gust možete malo šlaga da mu dodate i opet umutite. Izblendajte lešnike tako da dobijete sitnije i krupnije komadiće. Ukoliko nemate blender, možete lešnike da sameljete. Filujte redosledom: kora, fil, šlag, do kraja, a izmedju fila i šlaga rukom pospite po malo lešnika. Ako sipate previše, filovi se onda neće dobro zalepiti. Za kraj, dobro ohladite.
Ova torta je neodoljivo kremasta, lagana i izuzetno se lako sprema. Nimalo ne zaostaje za njenom mrsnom verzijom, savršena je za slavsku trpezu. Ovaj kolač je začas gotov, nestaće sa stola odmah, a treba vam samo 3 sastojka. Probajte i oduševićete se. Za ovaj mekani kolač, potrebno vam je samo 3 sastojka. Lagan, kremast i sladak, bićete oduševljeni. Medene kuglice se prave brzo i lako, od samo nekoliko sastojaka. Neodoljivo su slatke, tope se u ustima. Jede vam se nešto posno slatko? Imate slavu ali ste iscrpli sve ideje i ne znate šta da pravite? Imamo predlog za brze i jednostavne kikiriki štanglice. Ukusne su kao da ste ih pravile satima, a gotove su začas.
FENOMENALNA KOKOS TORTA Kremasta, lagana i posna
LAVA KOLAČ Pravi se od samo 3 sastojka, a čokolada se topi u ustima
PAMUK KOLAČ Od samo 3 sastojka, kremast i neodoljiv
MARLENKA KUGLICE Medena rapsodija koju ćete obožavati
POSNE KIKIRIKI ŠTANGLICE Prave se od samo 3 sastojaka, a nećete moći da im odolite
Komentari (0)