ŠAMPITA Starinska poslastica po bakinom receptu, kremasta i slatka
Još je bolja od one kupovne, prste da poližete.
Potrebno je
- 10 jaja
- 1 kg šećera
- 14 kašika hladne vode
- 7 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 5 kašika ulja
- 5 kašika mleka
- 100 g čokolade za kuvanje
Priprema
Žumanca umutite sa 5 kašika šećera pa dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje i mleko. Pecite u podmazanom plehu. U zasebnoj šerpici na šporetu stavite da se kuva 750 g šećera, sa 14 kašika hladne vode. Nakon što se pojave mehurići, kuvajte još 2 minuta. Umutite 10 belanaca u čvrst sneg pa dodajte 10 kašika šećera, jednu po jednu kašiku i mutite, pa nalijte ključalu vodu i mutite još 5-7 minuta. Na ohlađenu podlogu premažite gotov sneg od belanaca. Čokoladu otopite na malo ulja pa premažite preko šampite.
Možda vas zanima:
ŠAMPITA Neodoljiv kolač osvaja na prvi zalogaj, još bolji od onog iz poslastičare
Starinski desert nestaće sa stola odmah.
POSNA ŠAMPITA Klasik bez premca koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Fenomenalan starinski kolač mekan kao duša, raspametiće i one koji ne vole slatko.
DOMAĆA ŠAMPITA Imamo recept sa merama na kašiku, svima uspeva, a kremastiju sigurno niste jeli
Slatka i mekana, uzećete parče više.
POSNA ŠAMPITA Fenomenalni starinski kolač mekan kao duša, svi će vam tražiti recept
Ni najmanje ne zaostaje za njenom mrsnom verzijom, prste da poližete.
TIRAMISU SA BELOM ČOKOLADOM Još slađi od originala, poći će vam voda na usta
Italijanski klasik na drugačiji način za sve sladokusce.
RUM KOLAČ Brzinski desert koji se ne peče, a mekan kao duša, savršen za hladne dane
Fenomenalan desert osvojiće i one izbirljive.
BRZI LAVA KOLAČ Idealan za početnike u kuhinji i dolazak iznenadnih gostiju, a preukusan
Neodoljivi kolač topi se u ustima, a uspeva svima.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
Komentari (0)