PARISKA TORTA Poznata još iz vremena starog Beograda, kremasta i raskošna

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Čuvena torta fantastičnog ukusa.

pariska torta
Shutterstock

Potrebno je

  • 10 jaja
  • 200 g šećera
  • 250 g brašna
  • 40 g kakao praha

Za fil

  • 1.5 l slatke pavlake
  • 150 g čokolade
  • 250 g šećera

Priprema: 

Belanca sa šećerom umutite pa postepeno dodajte žumanca, brašno i kakao. Smesu podelite na dva dela pa  preručite u pleh i ispecite 2 kore. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Prohlađene kore isecite da dobijete 4 tanke kore. Kuvajte 500 ml slatke pavlake, 100 g čokolade i 50 g šećera, uz neprestano mešanje, da ne zagori. Kad krene da vri, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi i stegne. Pomešajte sa ostatkom šlaga i šećerom. Sjedinite mikserom. Filujte redosledom kora-fil-kora-fil. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Zadnje treba da vam bude kora. Premažite ostatak fila preko zadnje kore i sa strane torte. Dekorišite po želji. Bon appetit!

 

Komentari (0)

Loading