Probajte ovu neodoljivu poslasticu sa kafom, po receptu Dragane Jović iz Kostolca
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite kremaste torte i ukus kafe, ovaj čizkejk ćete obožavati. Nema pečenja, uspeva svima a topi se u ustima. Recept je sa nama podelila Dragana Jović iz Kostolca autorka profila „gaga recepti“ koja već šest godina deli svoj kulinarski talenat sa drugima. Ljubav prema suprugu ju je dovela do toga da zavoli i kuvanje, a porodica joj je najveća podrška.
Kako ste smislili ovaj recept?
Trebala mi je neka brza tortica , bez pečenja kora i kuvanja fila, a da bude neki malo drugačiji ukus. Pošto volim kafu, došla sam na ideju da probam da dodam kapučino jer sam bila sigurna da neće biti nezadovoljavajućeg ukusa. Torta je ispala odlično, tako da sam ponovila pripremu, slikala i podelila na nalogu.
Zašto je ovaj kolač toliko poseban?
Kolač nema jak ukus na kapučino, možda neka blaža verzija tiramisu kolača. Jedini način da znate ukus je da probate, oduzima 15 minuta vremena, a nećete se pokajati.
Da li je moguće napraviti posnu verziju ovog slatkiša?
Jeste, možete da zamenite sastojke sa posnim. Štaviše, prva verzija ove torte koju sam napravila je bila posna. Ukus je potpuno isti.
Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
Prvo sto sam spremila bila je pica pita. Ukratko, premažete gotove kore i ređate isto kao preko testa za picu, urolate i pečete. Bila sam presrećna kao da sam kompletan ručak spremila.
Koje je vaše omiljeno jelo?
Volim piletinu na bilo koji način, kao i sva testa, obožavam testo.
Koje jelo ne volite da pravite?
Sve što ne volim da jedem ne volim ni da spremam. Izdvojila bih ribu, nju nikada ne spremam.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Najzahtevniji su bili makaronsi. To su bili neuspeli pokušaji na desetine puta. Pronašla sam recept koji mi je uspeo ali ne bih više volela da pravim.
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov?
Pored makaronsa, izdvojila bih Pavlovu i beze kore za tortu, od belanaca. Kod njih je potrebno puno strpljenja, znanja, odgovarajuća temperatura, odgovarajuća količina šećera i sreće. A naše bake su puno toga znale da spreme sa njima.
Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji, da se jednostavno pravi, a uspeva svima?
Definitivno neke pite sa gotovim korama, baklave, sa time nema promašaja. Može i neka sipana pita. Za početak su to odlični izbori.
Kapučino čizkejk
Sastojci:
400 g mlevenog keksa
125 ml otopljenog margarina ili putera
100 g šećera u prahu
200 ml soka od narandže
500 ml slatke pavlake
200 g šećera u prahu
400 g krem sira
2 kremfiksa
2 supene kašike kapučina
Priprema:
Pomešajte mleveni keks sa šećerom u prahu. Dodajte otopljeni margarin i sok od narandže, pa lepo izmešajte i ravnomerno u kalup. Umutite čvrsto pavlaku, dodajte krem sir, šećer u prahu i kremfiks. Na kraju, umešajte i kapučino. U kalup preko keksa rasporedite smesu. Dekorišite kapučinom ili belom čokoladom.
Možda vas zanima:
ČIZKEJK SA LAVANDOM Klasik na drugačiji način, još kremastiji, a ukusa koji se pamti
Ako volite klasičan čizkejk, ovaj sa lavandom ćete obožavati.
BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu
Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.
ČIZKEJK SA KAFOM Aromatični desert za prave sladokusce, podseća na tiramisu, a opet drugačiji
Fenomenalni desert sa kafom osvojiće vas od prvog zalogaja.
TIRAMISU ČIZKEJK Neodoljivi spoj omiljeniih poslastica u jednom kolaču, ukusa koji se ne zaboravlja
Ako volite tiramisu i čizkejk najbolje napravite tiramisu čizkejk.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)