ČERVIŠ SA PILETINOM Zaboravljeno jelo s juga Srbije za prave gurmane

Jelena Vukelić

12:22

U sosu sa 0

Červiš je jedno od jela bazirano na pilećem belom mesu. U južnim delovima Srbije često je posluživano kao predjelo, a današnje domaćice ga služe uz obarenu testeninu ili pire krompir i sezonsku salatu kao ručak.

pileći ajmokac
Shutterstock

Sastojci:

300 g pilećeg belog mesa
4 čena belog luka
150 g ulja (ili masti)
6 kašika brašna
suvi biljni začin

Priprema

Meso naliti vodom, dodati 1 kašiku suvog biljnog začina i staviti meso da se kuva. Kada je meso kuvano, izvaditi ga iz supe i iscepkati na končiće, nije dobro seckati ga.
U dubljem tiganju sipati ulje, kad se zagreje dodati 4 čena naseckanog belog luka i malo propržiti, zatim dodati 6 kašika brašna, pa i to propržiti, paziti da brašno ne požuti.
Pomeriti tiganj od vatre, pa polako dodavati iscepkano belo meso. Sve lepo izmešati, da se masa ujednači.
Staviti na vatru i dolivati supu u kojoj se kuvalo meso i mešati, da se dobije gustina, kao za kačamak.
U koliko ne bude dovoljno supe, dodati toplu vodu, probati i dosoliti po ukusu. Pržiti na vatri, dok ulje ne počne da se odvaja od mase. Služi se toplo. 

Komentari (0)

Loading