OLJINA SVEČANA ČOKOLADNA MAĐARICA ZA SVE VAŽNE DOGAĐAJE Božanstvenog ukusa koji se pamti

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovaj neodoljiv kolač po receptu Olivere Andrić iz Lazarevca

čokoladna mađarica
Privatna arhiva/Olivera Andrić
čokoladna mađarica Privatna arhiva/Olivera Andrić
Piše: Ivana Pavlović

 

Elegantan i primamljiv desert božanstvenog ukusa savršen za svaku svečanu priliku. Ovim rečima bi mogla da se opiše čokoladna mađarica, čiji recept nam je dala Olivera Andrić, supruga, mama, baka i autorka profila oljkina kućna radionica. Po zanimanju rudarski tehničar, već 10 godina živi u Beču, a bavi se onim što najviše voli - kuvanjem. Porodica joj je najveća podrška i vetar u leđa.

 

Kako ste došli na ideju da napravite ovaj kolač?

- Čokoladnu mađaricu nisam ja smislila. Videla sam negde neku sliku, pa mi se svidela ideja o toj duploj čokoladi i u filu i u koricama.

 

A čokoladne krem kore kako ste smislili?

- E sad, u ovom receptu sam malo demantovala sebe što se tiče rerne i pečenja kora, ali slučajno sam na rafu jedne prodavnice ugledala ove gotove čokoladne kore i došla na ideju da ih iskoristim za ovaj kolač. Verujem da će većina žena pre kupiti kore nego da ih mesi i peče, ali kome se šta svidi, tako neka i uradi.

 

Da li ste nekada sami pekli kore za ovaj kolač?

- Kada je konkretno ovaj kolač u pitanju, nema neke posebne razlike u ukusu između domaćih i kupovnih kora, jer glavni ukus kolača nosi fil. Kada imate spoj pudinga od čokolade i čokoladu za kuvanje, putera i blage arome nekog čokoladnog likera ili eventualno ruma, onda taj ukus teško šta može da naruši. U slučaju ovog kolača korice su onaj zanemarljiv deo, ali zato znatno smanjuju vreme pravljenja kolača.

 

Šta ako se stvore grudvice u pudingu?

- Što se tiče pudinga, moj savet je da uvek kupite onaj kvalitetniji i provereni puding, iako je cena malo veća. Ako pratite uputstvo sa kesice, dobićete savršeno skuvan i gladak puding. U slučaju da vam se u pudingu ipak pojave grudvice, jednostavno štapnim mikserom izmiksajte vruć puding i dobićete savršeno glatku kremu. Ovaj trik možete iskoristiti za bilo koji skuvani fil.

 

Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu?

- Po mom skromnom mišljenju, savršen fil, pogotovo za torte, jesu žumanca skuvana na pari. Ne postoji lepši ni lakši fil od toga. Umutite dobro žumanca sa šećerom, skuvate ih na pari, a kada se ohlade, izmiksajte ih s puterom koji obogati ukus. Da li ste u skuvani fil dodali čokoladu ili ne, potpuno je nevažno. To je taj savršen ukus koji osvaja sva čula.

 

Da li ste nekada pravili s margarinom umesto sa puterom?

- Naravno, umesto putera možete koristiti i margarin, ali onaj pravi ukus daje samo i isključivo puter. E sad, ima i onaj momenat konzistencije same torte jer je puter mekši i brže se topi za razliku od margarina, koji torti daje potrebnu čvrstinu i stabilnost. Stoga je najbolje upotrebiti pola-pola. Tako ćete dobiti i na ukusu i na čvrstini.

 

Fil treba da bude topao ili hladan kada mažete kore?

- Filovanje kolača se radi odmah, dok je fil još vruć. U fil se doda puter, izmiksa se i sledi filovanje. Nafilovani kolač opteretite nečim kako bi se korice i fil sjedinili, ohladite na sobnoj temperaturi, pa preko prelijte čokoladnu glazuru. Kada se glazura stegne i ohladi, pravac frižider.

 

Da li ste kolač nekada pravili sa voćnim pudingom?

- Moguće je napraviti voćnu mađaricu. U tom slučaju koriste se dva fila, odnosno puding sa ukusom vanile, slatke pavlake, bele čokolade ili čak kokosa i onaj drugi voćni fil. Još jedna savršena kombinacija, čista magija.

 

 

Koliko dugo treba čokoladna mađarica da odstoji pre posluženja?

- Najbolje je da kolač ostane preko noći u frižideru da bi korice omekšale. Sutradan sledi sečenje, koje takođe ne smemo olako shvatiti.

 

U kojim prilikama biste poslužili ovaj kolač?

- Jednostavno rečeno, ovo je kolač koji možete poslužiti za svaku prigodu i priliku. Na prvom mestu tu je ukus, koji je bez preterivanja božanstven. Drugo, ne mogu da zanemarim izgled kolača, koji je vrlo reprezentativan, elegantan i primamljiv ako ga pažljivo i precizno isečete i uredno složite na tacnu za kolače. Ovo je kolač za koji će svaki gost prvo da se odluči. Proverite!

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Najbrži ručak koji sam ja spremila, a da je bio savršen je Cigan pečenje. To su svinjske šnicle sa crnim lukom, dakle ručak od samo par sastojaka, uz vrlo malo truda i vremena, a ukus neverovatan. Nešto što mora da se proba, bez oklevanja.

 

Ima li nešto što ne volite da pravite?

- Jela koja najmanje volim da spremam su ona s majonezom jer ga ja ne jedem. Probala sam više puta, ali jednostavno ne ide pa ne ide. S obzirom na to, rusku salatu, mimozu i ostalo pravim odokativno, pa ukućane molim da probaju i ocene. 

 

Šta nikad niste spremali, a voleli biste da probate?

- To je, pre svega, hobotnica. Izuzetno volim mediteransku hranu, te ukuse i mirise i morske plodove, ali od svega sam samo spremala lignje na više načina. Mediteranska kuhinja je izazov koji mi predstoji čim nađem malo više vremena da mu se posvetim.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili lakše recepte?

- U kuhinji najviše volim da mesim hleb, pogače, kiflice, štrudle, pogačice... jer kada osetim taj miris brašna i svežeg testa, dobijem inspiraciju i tu vreme prosto staje za mene. Druga ljubav su torte i kolači, a naposletku kuvana jela. Volim tradicionalnu kuhinju i verujem da bez vremena, truda i strpljenja nema dobre hrane ni uspeha u kuvanju. Naravno, spremam ja i ona instant jela, i zaista prija kada spremite ručak ili neku poslasticu za pola sata, ali prednost uvek dajem tradiciji.

 

 

Da morate da izaberete jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najveći izazov?

- Ono što kod mene zauzima mesto broj 1, bez ikakvog dvoumljenja, jeste reforma i verujem da je mnogima omiljena. Jednostavno, ima nešto kod nje neobjašnjivo što ti uključi sva moguća čula.

 

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?

- Za početnike i mlade domaćice predložila bih ipak nešto jednostavno  i i ukusno, a to su medeno srce, kolač sa makom ili čak ledene kocke. Ako pratite recept, mere i postupak, ne može da ne uspe. Izmerite sve sastojke, pročitajte recept do kraja više puta, opustite se i krenite. Uspeh neće izostati.

 

Čokoladna mađarica

Potrebno je:

  • 1 pakovanje čokoladnih krem kora (4 u pakovanju)

Fil:

  • 500 ml mleka
  • 50 ml likera od čokolade (ili neki drugi po želji)
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 150 g šećera
  • 1 kesica pudinga od čokolade
  • 1 kašika gustina
  • 200 g putera ili margarina

Glazura:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 4 kašike ulja

Uputstvo:

Od pola litra mleka odvojte malo, pa razmutite puding, gustin i šećer. Ostatak mleka sipajte u manju šerpicu, dodajte liker i čokoladu i pustite da provri i da se čokolada istopi. Dodajte zatim umućenu smesu i skuvajte puding. Sklonite sa ringle, dodajte puter i dobro izmiksajte. Fil podelite na tri jednaka dela i odmah nafilujte kore. Poslednja kora se ne premazuje. Nafilovani kolač opteretite nečim težim i ostavite da se kolač ohladi. Posebno istopite čokoladu sa uljem i prelijte preko ohlađenog kolača, pa ostavite da se glazura stegne. Kolač secite na kocke ili šnite i poslužite.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading