Napravite čuvenu poslasticu s ananasom i višnjama po receptu Jelene Filipović iz Beograda


Piše: Ivana Pavlović
Ako volite voćne poslastice bogatog ukusa, moskva šnit ćete obožavati. Savršena za letnju sezonu, ulepšaće svaki važan događaj. Recept nam je dala Jelena Filipović, autorka profila „poklopac i lonac“. Supruga i majka, završila je Fakultet za marketing i od 2014. bavi se prodajom preko interneta. Kuvanje je učila od majke, tetke i svekrve, obrazovanih žena kod kojih je uvek postojao ručak u kući, kao i desert. Porodica joj je najveća podrška.
Za moskva šnit zna još odmalena jer joj je mama stalno pravila ovu tortu, a recept je, kaže, uzela od tetke jer ga je ona malo modifikovala i učinila da torta bude još ukusnija i lepša.
Koja je tajna dobre kore?
- Što se tiče kore, ona nimalo nije komplikovana ako se pravi po dobrom receptu, šećer se dodaje postepeno. Pavlova je dosta teža ili kora za belu tortu. Ipak, u moskvu idu orasi ili lešnici, pa je to manji rizik da padne.
Da li dodajete sirće pri pravljenju kore od belanaca?
- Ne stavljam sirće, stavljam kašiku brašna da to poveže.
Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?
- Fil od žumanaca uvek kuvam oko 15 minuta. Kada se povuče kroz sredinu kašikom, vidi se dno šerpe jer se fil razdvoji, pa se posle spoji. Prosto je. Zato na Instagranu dajem detaljne recepte i tačne mere i svima sve uglavnom uspe.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude premalo ni previše umućena?
- Slatku pavlaku umutim da bude čvršća ali neumućena previše kao sneg od belanaca. Nekako da bude čvrsta a glatka, jer je tek tada dobra.
Kako vam je palo na pamet da stavite breskve? Koliko njihov dodatak utiče na ukus?
- Breskve inače idu po originalnom receptu čuvene torte iz hotela Moskva u Beogradu. To je i prvi recept istoimene torte.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Sva jela manje-više spremim brzo, nisam neka usporena žena, naprotiv. Brza sam i energična i postignem sve.
Koje jelo ste vremenski najviše spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?
- Najsporije jelo je meso koje zahteva pečenje po nekoliko sati, a najkomplikovanije možda recimo mus torte i realistično voće, gde se jaja pasterizuju na određenoj temperaturi i sve je veoma zahtevno kako bi uspelo.
Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?
- Sva jela koja sam želela ja sam i spremila.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Volim i slana i slatka jela. Ne volim ništa što se od gotovih slatkiša smulja i kao napravi desert.
Moskva šnit recept
Sastojci:
Potrebno za koru:
- 15 belanaca
- 450 g lešnika seckanih ili oraha
- 450 g šećera
- 3 vanilin šećera
- po jedna kašika brašna na svaku koru
Fil:
- 400 g maslaca
- 15 žumanaca
- 200 g šećera
- 100 g lešnika ili oraha
- 500 ml slatke pavlake
- pakovanje višanja 300 g
- ananas iz konzerve (malo pakovanje )
- breskve, mogu sveže ili konzerva ukoliko nije sezona
Glazura:
- 200 g bele čokolade, 100 ml slatke pavlake
Priprema:
5 belanaca umutite, pa dodajte 150 g šećera i jednu kesicu vanilinog šećera. Dodajte kašiku brašna. Sve to umutite u čvrst šam i dodajte 150 g seckanih lešnika ili oraha. Ispecite takve 3 kore. Sušite ih 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 120 stepeni.
Otopite 400 g maslaca sa 100 g šećera na pari, zatim umutite u posebnoj činiji 15 žumanaca sa 100 g šećera i dodajte u otopljen maslac. Kuvajte na pari još nekih 10-15 minuta. Ostavite da se hladi, a zatim umutite 500 g slatke pavlake u koju ćete dodati žuti fil koji se ohladio. Iscedite višnje i ananas da ne bi bilo previše soka u njima, a zatim ređajte.
Kora, fil, pa preko ananas; zatim kora, fil, pa višnje, i završavamo s korom na koju stavljamo fil u koji smo za poslednje filovanje dodali 100 g seckanih lešnika. Preko fila stavite breskve zatim opet fil. Prelijte glazurom koja ide 2:1 u korist čokolade.
Stavite 200 g bele čokolade i otopite sa 100ml slatke pavlake. Pustite da se hladi par sati pa tek onda poslužite. Prijatno!
Možda vas zanima:

MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta, u savršenom spoju sa višnjama i ananasom
Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.

MOSKVA ŠNIT Očaravajuća voćna poslastica sa ananasom, za pravo uživanje
Fenomenalna poslastica pomera granice dobrog ukusa, za sve svečane prilike.

MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.

MOSKVA ŠNIT Kraljica voćnih torti još od 1974, a uprkos imenu nastala u Beogradu
Čuvena beogradska torta sa orasima i ananasom ukrasiće svaku slavsku trpezu.

PRŽENICE IZ RERNE Sočne i slasne, a neće biti masne, polizaćete i tanjir jer su preukusne
Najbolje služite uz jogurt.

DOMAĆI BEŠAMEL SOS Super ide uz ćufte i lazanje, a gotov očas posla, nema mu ravnog!
Daće šmek svakom jelu.

NATAŠIN TART SA BELOM ČOKOLADOM BUDI SVA ČULA Polizaćete i tanjir koliko je ukusan
Napravite ovaj kremasti desert po receptu Nataše Veselinović iz Kragujevca

BAKA KAJINA MARENG PITA BUDI NOSTALGIJU Letnja poslastica sa limunom rashladiće vas u trenu
Napravite ovu sočnu poslasticu s limunom po receptu Katice Vujanović iz Novog Sada

LAŽNE VANILICE Može i dete da ih napravi, a dobićete brojne pohvale, nema im ravnih!
Mekane i ukusne, pravićete stalno.
Komentari (0)