MOSKVA ŠNIT SA BRESKVAMA Jelena nam je dala recept za savršenu letnju poslasticu

Ivana Pavlović

18:30

U sosu sa 0

Napravite čuvenu poslasticu s ananasom i višnjama po receptu Jelene Filipović iz Beograda

moskva šnit
Privatna arhiva
moskva šnit Privatna arhiva
 

Piše: Ivana Pavlović

 

Ako volite voćne poslastice bogatog ukusa, moskva šnit ćete obožavati. Savršena za letnju sezonu, ulepšaće svaki važan događaj. Recept nam je dala Jelena Filipović, autorka profila „poklopac i lonac“. Supruga i majka, završila je Fakultet za marketing i od 2014. bavi se prodajom preko interneta. Kuvanje je učila od majke, tetke i svekrve, obrazovanih žena kod kojih je uvek postojao ručak u kući, kao i desert. Porodica joj je najveća podrška.

Za moskva šnit zna još odmalena jer joj je mama stalno pravila ovu tortu, a recept je, kaže, uzela od tetke jer ga je ona malo modifikovala i učinila da torta bude još ukusnija i lepša.

 

Koja je tajna dobre kore?

- Što se tiče kore, ona nimalo nije komplikovana ako se pravi po dobrom receptu, šećer se dodaje postepeno. Pavlova je dosta teža ili kora za belu tortu. Ipak, u moskvu idu orasi ili lešnici, pa je to manji rizik da padne.

Da li dodajete sirće pri pravljenju kore od belanaca?

- Ne stavljam sirće, stavljam kašiku brašna da to poveže.

 

Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?

- Fil od žumanaca uvek kuvam oko 15 minuta. Kada se povuče kroz sredinu kašikom, vidi se dno šerpe jer se fil razdvoji, pa se posle spoji. Prosto je. Zato na Instagranu dajem detaljne recepte i tačne mere i svima sve uglavnom uspe.

 

Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude premalo ni previše umućena?

- Slatku pavlaku umutim da bude čvršća ali neumućena previše kao sneg od belanaca. Nekako da bude čvrsta a glatka, jer je tek tada dobra.

 

Kako vam je palo na pamet da stavite breskve? Koliko njihov dodatak utiče na ukus?

- Breskve inače idu po originalnom receptu čuvene torte iz hotela Moskva u Beogradu. To je i prvi recept istoimene torte.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Sva jela manje-više spremim brzo, nisam neka usporena žena, naprotiv. Brza sam i energična i postignem sve.

 

Koje jelo ste vremenski najviše spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?

- Najsporije jelo je meso koje zahteva pečenje po nekoliko sati, a najkomplikovanije možda recimo mus torte i realistično voće, gde se jaja pasterizuju na određenoj temperaturi i sve je veoma zahtevno kako bi uspelo.

 

Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?

- Sva jela koja sam želela ja sam i spremila.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Volim i slana i slatka jela. Ne volim ništa što se od gotovih slatkiša smulja i kao napravi desert.

 

Moskva šnit recept

Sastojci:

Potrebno za koru:

  • 15 belanaca
  • 450 g lešnika seckanih ili oraha
  • 450 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • po jedna kašika brašna na svaku koru

Fil:

  • 400 g maslaca
  • 15 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 100 g lešnika ili oraha
  • 500 ml slatke pavlake
  • pakovanje višanja 300 g
  • ananas iz konzerve (malo pakovanje )
  • breskve, mogu sveže ili konzerva ukoliko nije sezona

Glazura:

  • 200 g bele čokolade, 100 ml slatke pavlake

Priprema:

5 belanaca umutite, pa dodajte 150 g šećera i jednu kesicu vanilinog šećera. Dodajte kašiku brašna. Sve to umutite u čvrst šam i dodajte 150 g seckanih lešnika ili oraha. Ispecite takve 3 kore. Sušite ih 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 120 stepeni.

Otopite 400 g maslaca sa 100 g šećera na pari, zatim umutite u posebnoj činiji 15 žumanaca sa 100 g šećera i dodajte u otopljen maslac. Kuvajte na pari još nekih 10-15 minuta. Ostavite da se hladi, a zatim umutite 500 g slatke pavlake u koju ćete dodati žuti fil koji se ohladio. Iscedite višnje i ananas da ne bi bilo previše soka u njima, a zatim ređajte.

Kora, fil, pa preko ananas; zatim kora, fil, pa višnje, i završavamo s korom na koju stavljamo fil u koji smo za poslednje filovanje dodali 100 g seckanih lešnika. Preko fila stavite breskve zatim opet fil. Prelijte glazurom koja ide 2:1 u korist čokolade.

Stavite 200 g bele čokolade i otopite sa 100ml slatke pavlake. Pustite da se hladi par sati pa tek onda poslužite. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading