DANIJELIN ČOKOLADNI TART SE TOPI U USTIMA Savršen za Novu godinu i Božić

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Danijele Bobar iz Inđije

čokoladni tart sa malinama
Privatna arhiva/Danijela Bobar
čokoladni tart sa malinama Privatna arhiva/Danijela Bobar
 

Piše: Ivana Pavlović

 

Ako volite jednostavne i kremaste deserte koji ne oduzimaju vreme, a savršeni su za svaku svečanu priliku, onda je čokoladni tart sa malinama pravi izbor za vas. Recept nam je dala Danijela Bobar iz Inđije, autorka profila - tajna moje kuhinjice. Na svom profilu voli da prikaže lake recepte za neodoljiva jela koja može da napravi svaka domaćica, početnica u kuhinji, ali i zaposlena mama. Pri pripremi jela najviše voli da spaja ukuse tradicionalne i moderne kuhinje. Suprug joj je najveća podrška.

 

Kako ste došli na ideju da napravite baš ovakav tart?

- Čokoladni tart sa malinama je nastao iz jedne ključne stvari - želela sam da napravim desert koji je elegantan za prazničnu trpezu, ali istovremeno jednostavan za pripremu kod kuće, bez komplikovanih kremova i pečenja biskvita. Znala sam da tart svi vole, ali sam želela da im ponudim nešto potpuno novo, da im proširim granice ukusa.

 

Zašto ga preporučujete baš za praznike?

- Prava simfonija ukusa. Zamislite desert koji je istovremeno intenzivan i osvežavajući. Vizuelno, tart je pravo remek-delo: tamna, skoro crna površina sjajnog čokoladnog fila, koji je kao uglačano ogledalo, a preko njega su raspoređene rubin-crvene sveže maline. Sve to je smešteno u zlatnosmeđu, prhku koru sa blagim mirisom badema ili mlevenog keksa.

 

Odajte nam tajnu savršenog testa za tart?

- Tajna savršenog testa sa mlevenim keksom leži u pravilnoj ravnoteži mrvica i masti, kao i u tehnici utiskivanja. Iako mleveni keks već dolazi u mrvicama, tajna je u tome da mrvice budu što je moguće finije, poput praha. Zašto? Ako su mrvice prevelike, testo će biti previše rastresito i raspadaće se prilikom sečenja. Fini prah kada se sjedini sa masnoćom stvara stabilnu, ali nežnu podlogu. Trik: Sameljite mrvice u multipraktiku nakon što ste ih izvadili iz kesice da biste postigli konzistenciju najfinijeg peska.

 

Da li ste ga nekada pravili sa drugim sastojcima?

- Pravila sam sa višnjama. Višnje su izvanredan izbor! One su po ukusu vrlo specifične, izuzetno kiselkaste, intenzivne i tamne arome. Kada se pravi tart sa višnjama, podloga mora da bude dovoljno snažna da izdrži vlažnost soka i da pruži kontrast intenzivnoj kiselosti.

 

Da li je moguće ovaj tart napraviti u posnoj varijanti?

- S obzirom na božićni post, ključno je zameniti maslac, jaja i pavlaku. Koristite posni margarin i posni mleveni keks. Za fil koristite veganski krem-sir i gusto kokosovo mleko ili biljnu pavlaku, a obično mleko zamenite bademovim ili ovsenim.

 

U kojim prilikama biste ga poslužili?

- Tart sa malinama  je izuzetno svestran desert i može se poslužiti u brojnim prilikama. Njegova elegantna forma i savršena ravnoteža ukusa čine ga pogodnim i za formalne i za opuštene događaje.

 

Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?

- Gulaš od divljači. On je test strpljenja. Kuva se na vrlo niskoj temperaturi satima (često 3 do 4 sata, pa i duže). Tajna je u tome da se meso polako raspada i topi u sosu. Sos mora postati savršeno gust, arome crvenog vina, korenastog povrća i začina moraju se sjediniti u kompleksnu, bogatu celinu, a da ne postanu gorke. Ovo je najvažniji i najdelikatniji korak. Divljač ima vrlo intenzivan, specifičan ukus koji mora biti kontrolisan.

Da li ste nekada napravili jelo koje vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?

- Apsolutno! Svako ko tvrdi da mu je u kuhinji uvek sve uspelo verovatno nikada nije dovoljno eksperimentisao. Kuvanje je često serija pokušaja i grešaka, a bacanje neuspelog jela je, nažalost, deo učenja. Najveći neuspeh koji je završio u kanti za smeće bio je pokušaj pravljenja francuskih makaronsa. To je desert koji izgleda nežno i jednostavno, ali je zapravo neverovatno tehnički zahtevan.

 

Šta nikad niste spremali, a voleli biste da probate?

- Vranjanska samsa. To je jednostavan recept, ali zahteva veliku veštinu u izradi tankih kora, što me kulinarski privlači.

 

Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?

- Prvo jelo koje sam zaista samostalno napravila kao početnik, koje zahteva i merenje i termičku obradu, bilo je klasična kajgana. Vrlo brzo sam naučila da se jaja ne smeju pržiti na prejakoj vatri. Ako je vatra prejaka, dobije se suva, gumena masa. Prava kajgana peče se na veoma tihoj, umerenoj vatri, uz konstantno mešanje. To je zahtevalo strpljenje i disciplinu.

 

Da vam dolaze na večeru važni gosti, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im napravili da ih impresionirate?

- Predjelo - raznovrsno suhomesnato, tanko sečen pršut, kulen, pečenica. Složeno lepezasto uz malo grožđa ili maslina. Da bi delovalo luksuznije, dodala bih  domaći namaz (npr. urnebes sa suvom paprikom ili domaći ajvar) i poslužila ih uz male, hrskave  uštipke umesto klasičnog hleba. Glavno jelo - sarma i lovačke šnicle. Sarme bih poslužila u glinenom loncu. Koristila bih teleće šnicle sa  sosom punog ukusa i gustine (sa pečurkama i vinom). Umesto klasičnog pire krompira, poslužila bih pire od celera i krompira posut prženim prazilukom. Celer daje neočekivan, blago gorkast ukus koji se savršeno slaže i sa kiselosti sarme i sa bogatstvom šnicli. Za desert bih poslužila čokoladni tart sa malinama.

 

Recept

 

Čokoladni tart sa malinama

 

Sastojci:

Za podlogu:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g otopljenog maslaca ili margarina
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 100 ml soka od pomorandže

Za malina fil:

  • 300 g smrznutih malina
  • 50 g vode
  • 1 želatin rastvoren u 30 ml vode hladne
  • 60 g šećera

Za čokoladni preliv:

  • 300 g mlečne čokolade
  • 300 ml slatke pavlake (zagrejati do ključanja)
  • 200 g krem-sira

Priprema:

Pomešajte sastojke za podlogu pa ravnomerno rasporedite u kalup. Sastojci za podlogu se umešaju i ravnomerno rasporede u kalup. Prokrčkajte maline sa malo vode i šećera. Onda skinite šerpicu sa vatre i dodajte želatin koji ste prethodno rastvorili u šoljici vode i pustite da odradi posao.

Kad se malkice prohladi, sipajte preko korice i stavite na hlađenje u frižider. Preko čokolade koju ste usitnili dodajte 300 ml slatke pavlake koju ste zagrejali do ključanja. Sačekajte minut, dva i lepo izmešajte. Kad se prohladi ganaš, dodajte krem-sir i sve lepo umutite. Zatim premažite preko malina. Pustite da se malo stegne. Dekorišite tart po želji.

 

Komentari (0)

Loading