HLEB BEZ KVASCA Gotov je za oko pola sata, a mekan je kao duša

Ana Klikovac

18:40

Zdravi zalogaji 0

Ostavite da se potpuno ohladi na pre sečenja i serviranja...

domaći hleb
Shutterstock

Ako volite svež, domaći hleb, ali izbegavate kvasac ili ga jednostavno nemate kod kuće, ovaj brz i jednostavan beskvasni hleb je idealno rešenje.

Za samo 35 minuta dobićete mekan, ukusan hleb sa zlatnom koricom, spreman da ga poslužite za doručak, užinu ili večeru. Bez dugog čekanja i dizanja testa, ovaj recept je praktičan, pouzdan i savršen za svakodnevnu pripremu.

Sastojci:

  • 250 g višenamenskog brašna
     
  • pola kašičice šećera
     
  • pola kašičice soli
     
  • 2 kašičice praška za pecivo
     
  • 175 ml mlake vode (filtrirane)

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. 

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Dodajte vodu i dobro promešajte viljuškom ili spatulom dok ne dobijete homogenu masu.

Pobrašnite radnu površinu i stavite testo na nju. Lagano mesite minut-dva dok ne postane glatko.

Nežno spljoštite testo u mali pravougaok, pa ga dva puta pre savijte da biste dobili veknu. Po potrebi pospite brašnom i zasecite vrh.

Stavite hleb na pripremljeni pleh. Pecite 15 minuta na 220 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 10 minuta dok hleb ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na pre sečenja i serviranja, navodi Stvar Ukusa.

 

Bonus video:

@moja.trpeza PROJA DOMAĆA Sastojci: 3 jaja 200 ml jogurta 200 ml mleka 150 ml ulja 1 čaša kukuruznog brašna 1 čaša pšeničnog brašna 1 prašak za pecivo kašičica soli 200–250 g sira (feta ili sitan sir) Kako da ispadne sočna: 1. Umutite jaja, dodajte jogurt, mleko i ulje. 2. Ubacite so, kukuruzno brašno, pšenično brašno i prašak za pecivo. 3. Dodajte izmrvljen sir i lagano izmešajte. 4. Sipajte u podmazan pleh (ili obložite papirom). 5. Pecite na 200°C oko 30 minuta dok ne porumeni. TRIK: Kad izvadite iz rerne, premažite malo putera preko biće mekša i mirisnija. #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #kuhinja ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading