MIRIŠU NA DETINJSTVO Ovo su najbolje posne prženice, jedan sastojak im daje neodoljiv ukus

Ana Klikovac

09:00

Zdravi zalogaji 0

Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili...

prženice
Shutterstock

Posne prženice su idealan izbor kada želite topao doručak koji se priprema za samo nekoliko minuta. Hrskave spolja, mekane iznutra, savršeno se slažu sa ajvarom, posnim namazima i svežim povrćem.

Još jedna prednost? Mogu se pržiti na ulju ili peći u rerni, po vašoj želji.

Sastojci:

  • 10 kriški bajatog hleba
     
  • 4 kašike kukuruznog brašna
     
  • 4 kašike pšeničnog brašna
     
  • 1 prstohvat praška za pecivo
     
  • so i biber po ukusu
     
  • 5 kašika senfa
     
  • 250–300 ml mlake vode (po potrebi – smesa treba da bude malo ređa od smese za palačinke)
     
  • Ulje za prženje ili malo ulja za podmazivanje pleha ako pečete u rerni

Priprema:

U većoj posudi pomešajte oba brašna, prašak za pecivo, so i biber. Dodajte senf, pa postepeno dolivajte mlaku vodu i mešajte dok ne dobijete glatku, ređu smesu - tekstura treba da bude slična smesi za palačinke.

Svaku krišku hleba umočite u smesu tako da bude dobro obložena sa obe strane. Ostavite je nekoliko sekundi da upije preliv.

U zagrejan tiganj sipajte tanki sloj ulja i pržite prženice 2-3 minuta sa svake strane, dok ne porumene.

Pleh lagano premažite uljem, poređajte prženice i pecite 10-12 minuta na 200 stepeni, uz okretanje na pola pečenja.

Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili sezonsku salatu, savetuje Stvar Ukusa.

 

Bonus video:

@moja.trpeza PROJA DOMAĆA Sastojci: 3 jaja 200 ml jogurta 200 ml mleka 150 ml ulja 1 čaša kukuruznog brašna 1 čaša pšeničnog brašna 1 prašak za pecivo kašičica soli 200–250 g sira (feta ili sitan sir) Kako da ispadne sočna: 1. Umutite jaja, dodajte jogurt, mleko i ulje. 2. Ubacite so, kukuruzno brašno, pšenično brašno i prašak za pecivo. 3. Dodajte izmrvljen sir i lagano izmešajte. 4. Sipajte u podmazan pleh (ili obložite papirom). 5. Pecite na 200°C oko 30 minuta dok ne porumeni. TRIK: Kad izvadite iz rerne, premažite malo putera preko biće mekša i mirisnija. #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #kuhinja ♬ original sound - Moja Trpeza

Komentari (0)

Loading