BEZ PRŽENJA U DUBOKOM ULJU Krofnice iz rerne, prosto savršene
Prave se duplo brže, a ukus je fantastičan
Sastojci:
- 40 gr svežeg kvasca
- 900 gr oštrog brašna + oko 100 gr za premesiti i oblikovati ( mekog )
- 4 cela jaja
- 300 ml jogurta
- 200 ml vode
- 150 gr šećera + oko 150 da se uvaljaju krofnice
- 150 gr margarina + 100 za premazivanje
Priprema:
U mlaku vodu izmrviti kvasac i staviti kašiku šećera i promešati.
U posudu staviti svo brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin i kvasac koji je odstajao par minuta.
Varjačom sjediniti testo.
Biće mekano i lepljivo ali tako treba.
Dobro izraditi varjačom.
Ostaviti da kisne sat vremena, da se udvostruči.
Kada je testo nakislo posuti brašnom radnu površinu, istresti testo i premesiti lagano i polako.
Posuti opet brašnom površinu i testo pa oklagijom razvući na debljinu 1 – 1,5 cm, pa manjom čašom umačući u brašno vaditi krofnice i slagati u pleh koji ste premazali onim drugim margarinom.
Od ove mere dobićete tri tepsije krofnica. Verujte da nije puno.
Ostaviti prvu tepsiju da kisne 15 minuta pa uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
E tek onda vaditi drugu turu krofnica, da vam ne bi prekisle ako ih budete vadili kad i prve.
Kada se rerna zagrejala a krofnice udvostručile stavite da se peku dok ne dobiju svetlo brapn boju.
Dok se peku otopite ostatak margarina i čim izvadite iz rerne krofnice odmah ih premaćite i uvaljajte u šećer i mešavinu šećera i cimeta. Ja lično volim ovu drugu kombinaciju.
Možda vas zanima:
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
ZDRAVA I UKUSNA SALATA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Po receptu voditeljke Ane Radulović
Ana Radulović, voditeljka Elite na RTV Pinku, karijeru je započela kao model. Svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju gde god da se pojavi. Supruga zvezde Granda, pevača Mirčeta Radulovića, i majka Konstantina vodi računa o svom izgledu i pazi šta jede. Primer je i ova ukusna salata koju redovno pravi.
RAŽANI HLEB Od 2 vrste brašna, ukus je čista fantazija
Služite ga vrućeg ili hladnog, samostalno ili uz prilog po želji.
HRONO HLEB OD 3 VRSTE BRAŠNA Zdrav i ukusan, zagrejaće vam dušu i telo, a savršen je i hladan
Pravi se bez belog brašna i kvasca i biće svež danima, a zdrav je i ukusan.
SMUTI OD BANANE Brz i lagan doručak za dane kada ste u žurbi, potrebno je samo 3 sastojka
Zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama razbudiće vas očas posla, a preukusan je i nemorate da brojite kalorije.
PEČENE JABUKE SA CIMETOM Zdravi slatkiš koji osvaja na prvi zalogaj, pravićete ga stalno
Ako želite da napravite nešto slatko, imamo predlog za vas. Napravite pečene jabuke, gotove su začas a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)