NACIONALNO SRPSKO JELO Šumadijska gibanica po čuvenom Patinom receptu
Gibnanica, nacionalno srpsko jelo, je neizostavno na našoj trpezi i svaka domaćica rado sprema. Ovaj recept je pripremila još 1939.godine Spasenija-Pata Marković
Jedan kilogram brašna za razvijanje prosejatii zamesiti slanom vodom. U testo dodati još i komad masla ili masti. Testo mesiti sve dok ne počne da se odvaja od ruku ili daske.
Od ove količine brašna napraviti 24 male jufkice, svaku oklagijom malo rastanjiti, premazati ih toplom mašću, pa onda po 2 i 2 odjednom razvijati i na šporetu ispeći.
Ispečene kore, još tople, zavijati u čist stolnjak da se ne bi ohladile, jer se tada lakše lome. Sad spremiti nadev: pola kilograma sira, 1/2kilograma kajmaka, 10 žumanaca, sve zajedno dobro umutiti.
Ulupati čvrst sneg od 10 belanaca, po-mešati ga sa sirom i kajmakom, dodati još malomleka i masti, da masa bude peđa. Uzeti tepsiju,namazati je toplom mašću, pa slagati:
Pečene kore treba prethodno zamočiti u nadev od kajmaka, sira i mleka, pa ih tako sve redom ređati, dok se svamasa i kore ne utroše. Gornja kora treba da bude nepečena.
Naslaganu gibanicu izbušiti viljuškom, poprskati je mašću i mlekom, a zatim staviti u rernu i dobro ispeći. Gibanicu treba metnuti u rernu na jedan sat pred ručak, jer od pečenja zavisi i ceo ukus gibanice.
Možda vas zanima:
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)