NACIONALNO SRPSKO JELO Šumadijska gibanica po čuvenom Patinom receptu

ALO.RS/S.Ć.

07:13

Bakina vanglica 0

Gibnanica, nacionalno srpsko jelo, je neizostavno na našoj trpezi i svaka domaćica rado sprema. Ovaj recept je pripremila još 1939.godine Spasenija-Pata Marković

NACIONALNO SRPSKO JELO Šumadijska gibanica po čuvenom Patinom receptu
Printscreen/bakinakuhinja

Jedan kilogram brašna za razvijanje prosejatii zamesiti slanom vodom. U testo dodati još i komad masla ili masti. Testo mesiti sve dok ne počne da se odvaja od ruku ili daske.

Od ove količine brašna napraviti 24 male jufkice, svaku oklagijom malo rastanjiti, premazati ih toplom mašću, pa onda po 2 i 2 odjednom razvijati i na šporetu ispeći.

Ispečene kore, još tople, zavijati u čist stolnjak da se ne bi ohladile, jer se tada lakše lome. Sad spremiti nadev: pola kilograma sira, 1/2kilograma kajmaka, 10 žumanaca, sve zajedno dobro umutiti.

Ulupati čvrst sneg od 10 belanaca, po-mešati ga sa sirom i kajmakom, dodati još malomleka i masti, da masa bude peđa. Uzeti tepsiju,namazati je toplom mašću, pa slagati:

Pečene kore treba prethodno zamočiti u nadev od kajmaka, sira i mleka, pa ih tako sve redom ređati, dok se svamasa i kore ne utroše. Gornja kora treba da bude nepečena.

Naslaganu gibanicu izbušiti viljuškom, poprskati je mašću i mlekom, a zatim staviti u rernu i dobro ispeći. Gibanicu treba metnuti u rernu na jedan sat pred ručak, jer od pečenja zavisi i ceo ukus gibanice.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading