Oživite sećanje da stara dobra vremena uz mitsko jelo onih koji su služili JNA VOJNIČKI PASULJ

alo.rs/I. V.

12:00

Bakina vanglica 0

Da li je postojao tajni sastojak, specijalan način pripreme u velikim kazanima ili posebno odabrani kuvari, tek vojnički pasulj je nešto o čemu se uvek priča sa setom. Dajemo vam recept za čorbast pasulj Iz knjižice “Recepture za pripremu hrane u JNA”.

vojnički pasulj
Shutterstock

 

Vojnički pasulj

Sastojci:

500 g pasulja

1 crni luk

3 čena belog luka

1 šargarepa

100 g masti

so, biber

1 kašika aleve paprike

1 kašika suvog začina

1 list lovora

1 suva paprika

peršunov list

Priprema:

Pasulj potopite  u dosata hladne vode i ostavite 3 sata. Vodu ocedite, dolijte novu da ogrezne i kuvajte 15 minuta. Ocedite i tu vodu i ulijte  vrelu vodo da ogrezne. Dodajte polovinu sitno seckanog crnog luka i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode. Na polovini vrele masnoće propržite ostatak sitno seckanog crnog luka i rendanu šargarepu, sda porumeni.

Kada je pasulj napola kuvan, dodajte ispržeei luk, šargarep i sušenu papriku, koju ste džali dva sata potopljenu u hladnoj vodi, kao i lovorov list.

Od preostale masnoće napraviti zaprđku s brašnom, b sitno seckanim belim lukom i alevom. Sve dobro izmešati.

Kada pasulj omekša, dodajte začin i zapršku, pazeći da nema grudvica. Kuvajte još 30 minuta, ubacite samleveni biber, sitno seckani peršunov list, i soli po potrebi.

Po mogućnosti, možetedodati meso, sušeno ili sveže, kobasice, slaninu…

Važno je da pasulj tokom kuvanju do zaprške ne mešate da ne bi došlo do lomljenja zrna.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading