Danas su BELE POKLADE, poslednji dan pred početak posta, A OVA PITA SA SIROM treba da se nađe na vašoj trpezi
Danas pravoslavni hrišćani obeležavaju Bele poklade, poslednji dan pred početak posta, kada se na trpezi nalazi bela hrana, traži se oproštaj grehova ali se i priprema za Veliki post.
Na trpezi su prisutna bela jela napravljena od sira i jaja, putera i mleka, a meso se izbegava. U skladu sa praznikom predlažemo vam da napravite starinsku pitu sa sirom koja je nepravedno zaboravljena ali omiljena u južnim delovima Srbije.
Kosovski propeć
Sastojci:
Za testo:
500 g mekog brašna T-400
1 kašika soli
2 kašike ulja
topla voda
Za fil:
400 g sira
1 čaša kisele pavlake
3 jaja
so
Za premaz:
150 g masti
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite testo kao za pitu,. Pokrijte čistomi kuhinjskom krpom te ostavite da odstoji 10 minuta. Mast otopite. Ya fil izmrvite sir, dodajte pavlaku i umućena jaja. Testo podelite na 9 delova, a svaki premesite. Prvi deo rastanjite da bude velilčine pleha. Pažljivo ga prenesite u podmazan pleh, i polijte preko otopljenu mast. Drugi deo rastanjitr, staviti u pleh i ubacite čettvrtinu smese od sira. Na ovaj način složiti i ostale kore, odnosno naizmenično mažite mašću i filom. Na poslednju koru ide preostala otopljena mast. Pitu pecite 10 minuta na 220 stepeni pa smanjite na 180 i dopecite još 20. Pečenu pitu naprskajte vrelom vodom, vratite 5 minuta u rernu. Kad izvadire, pokrijte salvetom i secite kad se prohladi.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)