NAJZDRAVIJI DORUČAK Zeljanik je seljačka pita kakvu su spremale naše bake

Alo.rs

09:00

Bakina vanglica 0

Zdrava je i ukusna.

pita sa spanaćem i sirom
Shutterstock

Zeljanik

Sastojci:

Za testo:

600 g kukuruznog brašna

prašak za pecivo

kisela voda po potrebi (oko dve čaše)

malo soli

1 čašica od rakije ulja

Za fil:

1 kg spanaća

4 jajeta

500 g sjeničkog ili drugog masnog sira

1 čašica ulja

Za preliv:

2 jajeta

pavlaka

kiselo mleko

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamesite testo i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto, ni retko. Podmažite tepsiju pravougaonog oblika i u njoj razlijte prvu polovinu testa. Za fil dobro operite i očistite spanać, isecite ga na manje delove, pa ga pomešajte s jajima, sirom i čašicom ulja. Masa treba da bude kompaktna. Fil sipajte preko kore i poravnajte viljuškom. Preko fila ravnomerno razlijte čašicu ulja. Drugi deo testa, koji ste ostavili po strani, razredite čašicom vode, da biste lakše mogli da ga razlijete preko fila. Sve lepo razmažite kašikom tako da se fil ne vidi. Zeljanik stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pecite 15 minuta, zatim rernu podesite na 180 stepeni i nastavite da pečete još oko 30 minuta. Kad dobije zlatnožutu boju, izvadite iz rerne. Prelivom od dva jajeta, pavlake i kiselog mleka prelijte vruć zeljanik i vratite nakratko u isključenu rernu, tek toliko da se napravi korica.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading