NARODNI NAPITAK Recept za orahovaču star 100 godina, koju treba napraviti ovih dana
U našem narodu se tradicionalno pravi orahovača u ovo doba godine, jer su za nju potrebni zeleni orasi.
Veruje se da je orahovača lekovita zbog velike količine joda, vitamina i minerala koje ima. Leči probleme sa štitnom žlezdom, ubrzava metabolizam, štiti od paradentoze, uklanja akne i mitisere, ekcem, pomaže kod anemije, potencije, visokog krvnog pritiska.
Sastojci:
40 mladih oraha
1 kg meda (ili šećera)
1 l rakije
Priprema:
Mlade orahe iseckajte, stavite u veću staklenu teglu. Preko njih sipajte med i rakiju. Zatvorite i ostavite teglu na suncu 40 dana. Povremeno promešajte. Svako jutro na prazan stomak popijte po jednu malu čašu za rakiju ovog napitka. Pre sipanja promućkajte da se podigne lekoviti talog. Ako je pijete kao aperitiv, orahovaču poslužite sa ledom i kriškom limuna.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)