SARMA BEZ MESA jednako ukusna i sočna a može da se jede tri dana
Tradicionalna jela, pripremljena na vegetarijanski način, osim što su ukusna, daju posebnu čar trpezi, tokom posta naročito što se možemo sećati tradicije, naših baka i djtinjstva.
Posne sarme
Sastojci za sarme:
250 g pirinča
50 g sojinih ljuspica
2 kašičice soli
1/2 kašičice sušenog bosiljka
1 kašičica kurkume (ili mešavine kari začina)
1 velika šargarepa (ili 2 manje)
16 listova kiselog kupusa
1 kašika crvene paprike
Za kuvanje:
200 ml paradajz soka
1 kašičica soli
1 prstohvat kima
1/2 kašičice kurkume (ili mešavine karija)
2 kašičice crvene paprike
1 prstohvat bibera ili čili u prahu (opciono)
listovi peršuna za dekoraciju
2 l vode
2 kašike ulja za prženje
Priprema:
U većoj posudi pomešajte pirinač sa sojinim ljuspicama, sitno seckanom šargarepom i začinima (crvena paprika, mešavina kurkume ili karija, so, biber, bosiljak). Za sarmu pripremiti listove kiselog kupusa. Zamotajte trake. Na zagrejanom ulju propržiti kim dok ne počne da emituje intenzivan miris i potamni. Dodajte paradajz sok. Promešajte i dodajte začine (mešavina kurkume ili karija, crvena paprika i so i po želji čili ili biber). Pažljivo stavite sarmu i dodajte vodu. Kuvajte na umerenoj temperaturi 45 minuta. Poslužite sa sitno seckanim peršunovim listom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SVETOGORSKA POSNA SARMA Recept je vekovima star, a fil se pravi od praziluka i jednog voća
Ovu sarmu rado jedu i oni koji ne poste.
MANASTIRSKA SARMA PRSTE DA POLIŽEŠ Mnogima omiljeno jelo spremite na POSEBAN način
Ovakav recept još niste pročitali.
BAŠ ONAKO KAKO BAKA PRAVI Posna sarma probudiće sva vaša čula
Ukus je neprikosnoven!
ČISTA MAGIJA Posna sarma, za sve prilike i za svačija nepca
Od tako jednostavnih sastojaka ispadne tako ukusno jelo
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)