KUPUS KIFLICE fino pecivo meko ko duša s testom koje se lista poput kupusa
Kupus kifle svojim bi nazivom mogle nekoga da zbune jer ovaj odličan recept od dizanog tijesta nema nikakve veze s poznatim povrćem a ime su dobije jer im se testo lista poput listova kupusa.
KUPUS KIFLICE
SASTOJCI:
1 kg brašna
20 g soli
10 g suvog kvasca
10 g šećera
2 belanca
100 ml ulja
250 ml vode
250 ml toplog mleka
Za punjenje:
200 g putera
1 jaje
400 g sira
Za premaz:
1 jaje
2 žumanca
susam
Priprema:
U veću činiju sipajte toplo mleko, dodajte suvi kvasac, šećer i malo brašna. Sve dobro izmešajte, pa prekrijte providnom folijom i kuhinjskom krpom. Ostavite 15 minuta da naraste. Zatim u posudu sipajte vodu, ulje i belanca i sve kratko promešajte varjačom. Sipati deo brašna i zatim mešati smesu. Sipajte brašno do kraja, posolite, pa rukom umesite glatko testo. Odozgo pospite testo a malo brašna, pa posudu prekrijte providnom folijom i čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 1 sat na sobnoj temperaturi. Posle sat vremena izvucite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga rukom. Testo isecite na četiri jednaka dela i formirajte loptice, pa ih prekrijte krpom da se osuše.
Pripremite fil: u činiju razbijte jedno jaje i viljuškom pomešajte sa puterom. Uzmite jednu lopticu testa i razvaljajte je na oko 3 milimetra debljine. Ostale kuglice i dalje treba prekriti krpom. Po celoj uvaljanoj površini rasporedite četvrtinu mešavine putera i jaja. Zatim odozgo stavite sir (možete i neki drugi fil) i razvaljajte što tanje. Isecite dijagonalno oštrim nožem da napravite trouglove. Isečene rolnice poređajte u pleh obložen papirom za pečenje sa malim razmakom. Uradite isto sa ostala tri komada testa. Za premazivanje pomešati žumance sa jajetom, a kiflice premazati kiflom. Svaku rolnu pospite susamom. Ostavite ih da odstoje oko sat vremena pokrivene čistom krpom. Peku se u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 30 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)