Gomboce od krompira sa šljivama i cimetom će vas momentalno katapultirati u đačko doba
Krompir uglavnom koristimo u slanim jelima, međutim je odlična namirnica i za deserte, naročito one koje su nekad pravile naše bake.
Gomboce sa šljivama i cimetom
Sastojci:
1 kg krompira
2 jajeta
1 kašičica soli
1 kašika ulja
350 g prezli
3 kašike putera
300 g šećera
30 šljiva
1 kašika cimeta
400 g brašna
Priprema:
Krompir oljuštite, iseckajte i skuvajte u slanoj vodi. Procedite, izgnječite i ostavite da se hladi oko sat vremena. Iz šljive izvadite koštice i presecite ih uzduž. U krompir ubacite jaja, cimet, puter sobne temperature i brašno. Prebacite ga na radnu površinu i mesite u mekano i elastično testo. Podelite na dva dela i od svakog napravite valjak, pa isecite kolutove debljine oko 2 cm. U svaki komad testa ubacite šljivu i kašičicu šećera, napravite knedlu, odnosno gombocu. Kuvajte gombiceu ključaloj vodi, te ih uvaljajte ih u bez ulja propržene prezle, pa u šećer.
Možda vas zanima:
SLATKIŠ OD KROMPIRA U SRCE NAS DIRA Napravite knedle sa šljivama i cimetom po receptu baba Stane iz Niša
Ovo je jedan od onih recepta koji se prenose s generacije na generaciju.
BAKINE LAŽNE KNEDLE SA ŠLJIVAMA bez kuvanja krompira i ljuštenja šljiva, a ukus im je božanstven
Kad je vrućina, trudimo se da što manje vremena provedemo pored špreta a domišljate bake su uvek imale recept kako da doskoče vrućimi
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)