OD TRIGLAVA DO ĐEVĐELIJE Najbolji recept za tradicionalnu pitu zeljanicu spolja hrskavu unutra presočnu
Pita zeljanica je najvoljenija u celom balkanskom regionu a ovaj starinski recept će vam olakšati pripremu pa ćete je napraviti za samo sat vremena.
Pita zeljanica
Sastojci:
600 g kora za pitu
250 g svežeg kravljeg sira
300 g spanaća (blitve, kelja ili praziluka)
4 jaja
3 dl pavlake
2 kašike kukuruznog brašna
ulja
so
Priprema:
Spanać očistite, odstraniti mu peteljke, operite i isecite nasitno te posolite. Ostavite u činiji 15 minuta da omekša, pa dobro ocedite. Zatim dodajte mrvljeni sir, pavlaku, jaja, kukuruzno brašno i 3 kašike ulja. Na dno podmazanog pleha stavite tri kore isečene po veličini pleha i svaku poprskajte uljem. Zatim na koru stavite 3 kašike pripremljenog fila i ravnomerno rasporediti po celoj kori. Zatim slažte kore, svaku poprskajte uljem i prelijte filom dok ne potrošite i testo i fil. Poslednje dve kore poprskajte uljem, pa ih premažite sa 3 kašike pavlake. Pecite u rerni na 220 stepeni oko 60 minuta. Kad je gotovo, prekrijte mokrom krpom, a posle 30 minuta isecite na veće komade.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete čaroliju
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
UMESTO KISELE VODE, U PALAČINKE DODAJTE OVAJ SASTOJAK Biće mekše i lepše nego ikad
Caka koja garantuje najmekše palačinke na svetu
Lepše niste jeli: Brzi uštipci bez kvasca i praška za pecivo, miris i ukus u tanjiru
Ove uštipke možete poslužiti u slanoj ili slatkoj varijanti, pa će svaki član porodice moći da izabere svoj omiljeni zalogaj za jutro ili večer
SVI TRAŽE OVAJ RECEPT Najlepša pita sa sirom, zbog nje se preskače burek iz pekare
Pita se pravi se sa gotovim korama, a izgleda kao da je razvijana oklagijom
DŽEM OD KRUŠAKA I VANILE Mirisni namaz kao izmišljen za jesen, koji pomera granice dobrog ukusa
Aroma vanile daje poseban šmek.
Komentari (0)