OD TRIGLAVA DO ĐEVĐELIJE Najbolji recept za tradicionalnu pitu zeljanicu spolja hrskavu unutra presočnu

I. Vujnović

18:00

Bakina vanglica 0

Pita zeljanica je najvoljenija u celom balkanskom regionu a ovaj starinski recept će vam olakšati pripremu pa ćete je napraviti za samo sat vremena.

Pita zeljanica
Shutterstock

 


Pita zeljanica

Sastojci:

600 g kora za pitu

250 g svežeg kravljeg sira

300 g spanaća (blitve, kelja ili praziluka)

4 jaja

3 dl pavlake

2 kašike kukuruznog brašna

ulja

so

Priprema: 

Spanać očistite, odstraniti mu peteljke, operite i isecite nasitno te posolite. Ostavite u činiji 15 minuta da omekša, pa dobro ocedite. Zatim dodajte mrvljeni sir, pavlaku, jaja, kukuruzno brašno i 3 kašike ulja. Na dno podmazanog pleha stavite tri kore isečene po veličini pleha i svaku poprskajte uljem. Zatim na koru stavite 3 kašike pripremljenog fila i ravnomerno rasporediti po celoj kori. Zatim slažte kore, svaku poprskajte uljem i prelijte filom dok ne potrošite i testo i fil. Poslednje dve kore poprskajte uljem, pa ih premažite sa 3 kašike pavlake. Pecite u rerni na 220 stepeni oko 60 minuta. Kad je gotovo, prekrijte mokrom krpom, a posle 30 minuta isecite na veće komade.

Komentari (0)

Loading