UNAPREĐENA VERZIJA AJVARA Pinđur se pravi brzo jer se paprike ne melju a u nekim krajevima se dodaje i patlidžan

Trpeza/I.V.

10:30

Bakina vanglica 0

Pinđur za razliku od ajvara ukusom i teksturom podsjeća na sos, pa je olfičan uz testenine i pirinač, pa čak i zameniti pelat ako ga nemate kod kuće ili sos za picu.

Pinđur
Shutterstock

 

Pinđur

Sastojci:

8-10 kg mesne paprike

4 kg paradajza

5  kašika šećera

4 dl ulja + ekstra ulja

2 glavice seckanog belog luka

2 vezice peršuna

4 dl vinskog sirćeta

soli po želji

Priprema:

Paprike pecite, oljuštite, očistite i isecite ih. Dobro ih ocedite pa ih isecite na trakice. Paradajz oguliti i iseckati i kuvati zajedno sa šećerom dok se smesa ne smanji na pola. Dodajte paprike, ulje, so, beli luk i peršun i pržite do željene gustoće. Na kraju dodajte sirće i prokuvajte, pa smesom napunite vruće tegle. Ostavite u toploj rerni do jutra da se stegne korica. U svaku teglu sipajte prst ulja, zatvorite i ostavite na hladnom.

Još jedan savet: Zagrejte čaše koje ćete napuniti vrelom pinđurom u rerni. Prvo stavite dve kašike, a kada se čaša zagreje, nastavite sa punjenjem.

Komentari (0)

Loading