ČAIJE ZABORAVLJENO NIŠKO PECIVO Nekad ga je bilo po pekarama, sve domaćice su ga pravile
Za ovo pecivo se nekada čekalo u redovima. Tada, redovni deo trpeze, a sada ga nema nigde. Donosimo vam tradicionalni recept.
Potrebno je
- 700 g brašna
- 25 g kvasca
- 150 ml ulja
- 1/2 kašike soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml tople vode + malo mlake vode
Za nadev
- 300 g sira
- 2 jajeta
- 8 kašika ulja
Priprema
Kvasac razmutite u mlakoj vodi, dodajte šećer, pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Zatim dodajte so, ulje i toplu vodu. Dodajte brašno malo pomalo i zamesite testo za pecivo. Ostavite da odstoji oko 45-60 minuta pokriveno krpom. Zatim premesite testo. Odvojite rukom manje loptice testa i razvucite ih u tanji krug uz pomoć oklagije po površini posutoj brašnom. Premažite sa uljem i rasporedite sir po svakom delu testa. Rukom zatvorite ivice testa sa sirom. Urolajte u oblik puža, pa ređajte pecivo po podmazanom plehu za pečenje. Pecivo ostavite na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta. Čaije pecite na 200°C oko 20 minuta. Gotove su kada porumene.
Možda vas zanima:
KIFLICE SA PIVOM SE TOPE U USTIMA Baš ovako su ih pravile domaćice u Jugoslaviji
Zamiriše cela kuća dok se peku.
CIMET KROFNICE ZA SAVRŠEN PONEDELJAK Mekane, a biće sveže i sutradan
Savršeno idu uz šoljicu kafe ili čaja.
PUŽIĆI SA SLANINOM SAVRŠENI ZA UŽINU A ješćete ih za doručak, ručak i večeru
Mekani i slasni, nema ko će im odoleti.
POSNE PRINCES KROFNE Ukusom savršeno pariraju originalu, a svi ih vole
Savršene za slavsku trpezu.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)