RUMENI, HRSKAVI KROKETI Pohovani pire krompir s kačkavaljem je hrskava gozba za malo para
U Italiji su kroketi izuzetno popularna ulična hrana
Sastojci:
- 600 g krompira
- 200 g sira
- 1 jaje
- 10 g putera
- 100 g brašna
- 16 g praška za pecivo
Za poh:
- 2 jajeta
- prezle
Priprema:
1. Skuvajte krompir, pa ga ispasirajte. Dodajte puter, brašno, prašak za pecivo, jaje, so, biber i rendani sir.
2. Sve dobro promešajte. Ostavite u frižideru dva sata da se stegne. Od dobijene smese formirajte ćufte/pljeskavice koje uvaljajte u umućena jaja, a zatim u prezle. Pržite u zagrejanoj ulju na umerenoj temperaturi.
3. Vadite pljeskavice od pirea na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Služite uz salatu.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)