SAMO ZA HRABRE Ako volite pikantne ukuse, napravite čuvenu ljuti sos harisu čija primena je višetruka
Harisa je poznata začinska pasta koja se koristi u marokanskoj, tunižanskoj i alžirskoj kuhinji - kao sos uz meso, kao začin za supu ili sosove, kao marinada za meso od piletine do junetine ili jagnjetine.
Harisa
Sastojci:
20 komada suvih ljutih papričica
20 ml maslinovog ulja
1 manja glavica luka
2 čena belog luka
100 ml pirea od paradajza
1/2 limuna
1 kašika meda
1 prstohvat soli
1 kašičica mešavine korijandera, kumina i kima
Pripreme:
Suve paprike potopite u vrelu vodu i ostavite da se natapaju 60-70 minuta. Kim, kumin i korijander propecite na suvom teflonskom tiganju. Ohlađene usitnite u avanu ili električnom mlinu za kafu. Na vrelom ulju propržite sitno seckane obe vrste luka dok ne potatmne. Paprike iscedite pa sa svim sastojcima stavite u blender i usitnite u pire. Dobijenu harisu stavite u suvu teglicu, nalijte maslinovim uljem i koristite kao začin.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)