ŠVEDSKI KOLAČ KOJI JE ZALUDEO SRPKINJE Ako niste do sada, obavezno ga napravite

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Donosimo vam originalan recept za Hallongrottor kolač sa džemom .Rastopićete se od miline kada ga probate.

hallongottor
Shutterstock

Potrebno je

125g putera

1/3 šolje šečera

4/4 šolje brašna

1/5 šolje krompirovog skroba

kašičica vanilinog šećera

pola kačičice praška za pecivo

Oko 65 g džema od malina

 

 

 

Priprema

Zagrejte peć na 200 stepeni

Umešajte šećer i puter u veliku posudu.

Pomešajte brašno sa krompirovim skrobom, vanilinim šećerom i praškom za pecivo.

Zajedno sjedinite smesu sa brašnom sa smesom sa šećerom i puterom.

Mešajte ih sa kašikom dok se skroz ne postanu testo.Testo napravite da ima oblik valjka.

Isecite na broj komada koji želite,  standardna preporuka je 22 komada.

Testo oblikujte kao lopitice i stavite u papirne čaše za kolače.

Napravite rupu u svakoj loptici.Zatim 3/4 svake loptice napunite džemom od malina.

Pecite u rerni oko 10 do 12 minuta.

Prijatno !

 

Možda vas zanima:

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading