CACIKI SALATA Poznata grčka salata, toliko je dobra da ćete je iznova praviti

Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Možete je jesti u girosu.Može da vam bude predjelo ili obrok.Osvežavajuća i lagana. Odmah će vas ukus vratiti u dane letovanja u Grčkoj.

caciki salata
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 sveža krastavca
  • 200 g grčkog jogurta 
  • 2 krupnija čena belog luka
  • kašičica iseckane mirođije
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • prstohvat bibera
  • so po ukusu

Priprema

Prvo oljuštite krastavce i kašičicom izvadite sredinu sa semenkama. Narendajte krastavce i stavite ih u cediljku. Posolite ih i ostavite da se ocede od viška vode. Čenove belog luka prelijte sa 2-3 kašike maslinovog ulja i ostavite ih pola sata, da ulje upije arome luka. Beli luk sitno narendajte. Sjedinite beli luk i grčki jogurt, pa ostavite smesu preko noći u frižideru. Dodajte iseckanu mirođiju, maslinovo ulje, limunov sok, biber i so po ukusu. Dobro promešajte sve sastojke. Uživajte !
 

Možda vas zanima:

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading