KAVARMA JELO KOJE DOLAZI IZ BUGARSKE Pikantno savršenstvo od mesa
Probajte ovaj savršeni spoj mesa i povrća. Toliko je ukusno da ćete ga stalno praviti.
Potrebno je
- 700 g svinjskog filea isečenog na kockice
- 1 luk iseckan na kockice
- 4 praziluka isečena na kolutove
- 5 pečuraka srednje veličine, iseckati
- 2 iseckane šargarepe
- 1 crvena paprika iseckana na kockice
- 2 paradajza srednje veličine, iseckana
- 1/2 čaše belog vina
- 1/2 šolje suncokretovog ulja
- 1/2 kašičice kima
- 1/2 kašičice origana
- 2 lovorova lista
- so, biber po ukusu
Priprema
Sjedinite zajedno suve sastojke, odnosno kim, origano, so i biber i temeljno uvaljajte svinjski file u ovu smesu začina, pa ga iseckajte na kockice. Zagrejte četvrtinu šolje ulja u tiganju i ispržite kockice svinjetine tako da postanu braon sa svih strana. Dodajte vino u tiganj. i smanjite temperaturu i ostavite da se krčka pet minuta, a zatim izvadite iz tiganja i ostavite sa strane. Zagrejte preostalu četvrtinu ulja i propržite luk, pečurke, papriku i šargarepu jedno pet minuta. Sipajte pola šolje vode u tiganj i dinstajte otprilike 10 minuta na srednjoj vatri dok povrće ne omekša i dok se ne upije većina tečnosti. Dodajte u to naseckan paradajz i pustite da se krčka jedno pet minuta. U zemljani sud stavite meso, prelijte sa povrćem, promešajte, poklopite i pecite tri sata na 180 stepeni.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)