OVA HRANA DONOSI SREĆU U NOVOJ GODINI Najbolji starinski recept za novogodišnju sarmu, specijalitet “par ekselans”
Može li svečana trpeza da se zamisli bez sarme? Veoma teško! Zbog toga u tim specijalnim trenucima na stolu treba da se nađe specijal novogodišnja sarma
Sastojci:
- 1,5 kilogram listova kiselog kupusa
- 500 grama mešanog mlevenog mesa
- 1,5 kilogram dimljenih svinjskih butki ili rebara
- 100 grama dimljene slanine
- 1 par dimljenih kobasica
- 100 grama pršute
- 1 glavica luka
- 100 grama pirinča
- 1 kašika tucane ljute paprike
- 3 kašičice mlevene crvene paprike
- 1 kocka za supu
- 1 kašika svinjske masti
- ulje
- so
- mleveni crni biber
Način pripreme:
U tiganj za prženje na šporetu stavimo ulje da se zagreje, dodamo kašiku svinjske masti pa pržimo sitno iseckan luk. Kada luk omekša, u tiganj dodamo isečenu pršutu. Sadržaj tiganja promešamo i dodamo mleveno meso i mešamo za vreme prženja.Pobiberimo i posolimo. U tiganj dodamo jednu kašiku tucane ljute paprike, pirinač, promešamo i sklonimo tiganj sa šporeta.
U proključalu vodu na šporetu stavimo kocku da se kuva supa. U šerpu u kojoj će se kuvati sarma sipamo ulje. Dno šerpe pokrijemo listovima kupusa. Svakom listu kupusa odsečemo tvrde delove i sečemo ih na pola. Listove kupusa pripremljene za sarmu ređamo na činiju. Stavimo prvo parče kupusa na dasku za sečenje, filujemo i uvijemo sarmu. Gotove sarme u krug ređamo u šerpu i ponavljamo dok ne zatvorimo krug od sarmi.
Slaninu sečemo na kocke, kobasicu sečemo na kolutove i parčad slanine i kobasice razbacamo po sarmi. U prazninu na sredini šerpe stavimo parče butkice. Kobasice sečemo na krugove, pa onda u šerpu ređamo jedan red od parčadi butkice. Ponovo počnemo da uvijamo sarmu. Gotove sarme u krug ređamo u šerpu. Na sredinu šerpe ponovo stavimo parče butkice.
Kutlačom iz šerpe nalivamo supu u kocki. Na sarme sipamo tri kašičice mlevene crvene paprike. Dolijemo preostalu supu i dodamo preostalu svinjsku mast. Sarme pokrivamo listovima kupusa. Na kupus stavimo činiju. Stavimo šerpu na šporet, poklopimo i ostavimo da se kuva dva do tri sata, posle čega su sarme gotove.
Prijatno!
Možda vas zanima:
STARI RECEPT SA JUGA SRBIJE Sarmice od vinove loze osvojiće vaša čula
Lako se prave i uvijaju.
SVI ĆE VAS POHVALITI! Gurmanska sarma sa suvim rebrima je glavna na slavskoj trpezi
Ovo je još jedan od načina na koji možete napraviti naš omiljeni specijalitet.
PRSTE DA POLIŽEŠ! Sarmice od zelja tako male, a tako ukusne
Uz dodatak kiselog mleka, neodoljiv obrok.
PASTA KARBONARA Oduševiće i one izbirljive, a pomera granice dobrog ukusa
Sočno italijansko jelo za sva vremena i prilike.
GREŠKE KADA PRAVITE DOMAĆE KORE Uradite ovo i gibanica će biti sočna i mekana kao duša
Ako i vi pravite neku od ovih 6 grešaka kada pečete gibanicu, primenite ove jednostavne savete.
HOLANDEZ SOS Daje šmek svakom jelu, a pravi se za 30 sekundi
Dodajte vašem omiljenom jelu i uživajte u ukusu.
NAPRAVITE NAJBOLJI PIRE KROMPIR Primenite ova 3 trika i biće kremast i savršen
Ako želite da pire krompir bude ukusan, lepe boje i kremast, primenite sledeće trikove.
FENOMENALNA POSNA PITA Jabuke joj daju posebnu draž, a miriše na nedelju
Slatka i neodoljiva, za pravo zadovoljstvo.
Komentari (0)