KAKO SE PEČE JAGNJE NA RAŽNJU Profesionalni kuvar Veljko Vujanac otkrio nam je sve tajne sočnog mesa
Prvomajski praznik ne može da se zamisli bez sveže pečenog mesa, a ukusno i sočno jagnje sa ražnja je specijalitet kojem niko ne može da odoli. Uživanje je još veće kada ga pripremite sami.
Dok vi sa društvom sedite oko ražnja, mezite i lepo se ispričate, meso će biti gotovo. Kako da ga ispečete, objasnio nam je Veljko Vujanac, zamenik šefa kuhinje u jednom beogradskom restoranu.
Šta je sve potrebno da bismo mogli da ispečemo jagnje na ražnju?
- Potrebno je da pripremite dva džaka ćumura, sitna drvca za potpalu ćumura, ražanj, aluminijumsku foliju.
Kako pripremiti meso za pečenje?
- Prvo posolite jagnje. Buteve i plećke zasecite i ubacite so sat vremena pre loženja vatre da bi meso upilo so. Kada to završite, stavite jagnje na ražanj. U početku je poželjno folijom obmotati rebra da ne izgore dok se ispeku butevi i plećke. Nakon dva sata pečenja, skinite foliju da rebra dobiju zlatnu boju.
Koliko soli je potrebno da meso ne bi bilo neslano?
- Potrebno je da utrošite 2% soli od težine jagnjeta. Ako volite da meso bude slanije možete da upotrebite i 3% soli od težine mesa. Za ražanj nije poželjno dodavati druge začine.
Kako jagnje pričvrstiti da ne padne sa ražnja?
- Kanapom za pečenje vežite noge za ražanj, a isto tako kičmeni stub pričvrstite za ražanj.
Shutterstock
Kako napraviti žar?
- Sitnim drvcima zapalite vatru. Postepeno dodajte ćumur dok se ne raspali. Ako ima vetra potrebno je napraviti zaklon dok se ćumur raspaljuje, a poželjno je i dok se jagnje peče da ima zaklon od vetra. Kada se raspali ćumur (užari) podelite ga na dve vatre. Jedna količina žara treba da bude ispod plećke, a druga ispod buteva. Dok pečete meso, pazite da vatra bude konstantno umerena i postepeno dodajte ćumur.
Na kojoj visini treba da bude meso u odnosu na žar?
- Rastojanje između žara i ražnja treba da bude od 25-30 centimetra. Vatra ne sme biti prejaka niti da ima plamen.
Da li treba sve vreme da se okreće ražanj ili povremeno?
- Ražanj treba konstantno da se okreće. Za 60 sekundi treba da se napravi
4-5 kruga.
Da li meso treba nečim polivati ili mazati dok se peče?
- Meso prelijem belim vinom (200 ml) na samom kraju pečenja, odnosno 10 minuta pre skidanja sa vatre.
Koliko vremena je potrebno da se jagnje ispeče?
- Potrebno je između 3 i 3,5 sata da se jagnje ispeče, u zavisnosti od vremenskih uslova.
Kako da znamo da je meso pečeno?
- Zasecanjem buteva i plećke proverite da li ima krvi u mesu. Ako nema, meso je pečeno. I kada jagnje dobije spolja zlatno-žutu boju, to je znak da se ispeklo.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)