SOGAN DOLMA Najpoznatije tursko jelo, sočno i preukusno, bolje i od punjenih paprika

Jelena Vukelić

08:45

Sezonski recepti 0

Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje veoma podseća na punjene paprike.

sogan dolma
Shutterstock

 

Sastojci:

500 grama junećeg ili pilećeg mlevenog mesa

150 grama pirinča

10 većih glavica crnog luka

slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini

2 dl pasiranog paradajza

4-5 kašika ulja

1 puna kašika brašna

 

Priprema:

Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašnje slojeve. Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi. U spoljašnji sloj luka sipajte pripremljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading