NAJLEPŠE BOŽIĆNE ČESNICE U Vojvodini se pravi sa orasima i medom, a na jugu je posna
Približava se Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Obavezna na prazničnoj trpezi je česnica, tradicionalna pogača. Postoje različiti načini pripreme , ali neizostavno je lomljenje česnice na delove, među članovima domaćinstva, i traženje parice. Nju domaćica tokom pripreme stavi u hleb, i smatra se da će pratiti sreća i materijalno blagostanje, onoga ko je pronađe. Mi vam donosimo recept za česnice iz cele Srbije, po krajevima.
Vojvodina
Sa orasima i šećerom
Sastojci:
600 g kora
400 g mlevenih oraha
250 g šećera u prahu
250 g suvog grožđa
2 dl ulja
3 dl mleka
novčić, zrno pšenice, zrno kukuruza
med
Priprema:
Izmešajte mlevene orahe, šećer i suvo grožđe. Tepsiju nauljite, stavite na dno dve kore i svaku poprskajte sa malo ulja i malo mleka. Slažite ostale kore tako da na svaku stavite oko tri kašike fila, pa rasporedite novčić, pšenicu i kukuruz. Gornju koru premažite uljem, pa celu pitu isecite na kocke. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, tj. dok ne porumeni. Vrelu česnicu premažite medom i ostavite da se ohladi.
Shutterstock
Zapadna Srbija
Sa kukuruznim brašnom
Sastojci:
450 g kukuruznog brašna
450 ml kisele vode ili mlake obične vode
50 g masti
1 kašičica soli
pola kašičice sode bikarbone
oko 100 g belog brašna
Priprema:
U dublju činiju sipajte brašno, sodu bikarbonu i so. Postepeno dodajite kiselu vodu, rastopljenu mast, pa sve izmešajte. U okruglu tepsiju stavite pek-papir ili dobro podmažite sa uljem da se ne bi testo zalepilo. Sipajte smesu, pokvasiti ruke sa malo vode, oblikujte i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni, nekih pola sata. I u ovu česnicu stavljaju se novčić, pasulj i zrno kukuruza.
Shutterstock
Istočna Srbija
Bez kvasca
Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
250 ml vode
kašičica soli
po zrno pšenice, kukuruza i pasulja, novčić
Priprema:
Zamesite testo bez kvasca s brašnom, solju i vodom, te ga mesite dok se ne ujednači. U testo dodajte zrnevlje po želji i novčić. Još neko vreme mesite, pa oblikujte pogaču u obliku kruga. Pecite je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, tj. dok ne porumeni.
Shutterstock
Južna Srbija
Posna
Sastojci:
600 g brašna
1/2 praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
2 do 3 kašike ulja
so po ukusu
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekše testo, a deo testa ostavite sa strane. Stavite ga u podmazan pleh, a od ostatka testa napravite ukrase koji za vas simbolišu zdravlje, porodicu, napredak… U česnicu se stavlja novčić, drenova grančica, zrno pasulja.
Shutterstock
Šumadija
Sa jajima i mašću
Sastojci:
1 kocka kvasca
250 ml mleka
kašičica šećera, kašičica brašna
500–600 g brašna
2 kašike šećera
250 g putera ili masti iseckano na listiće
Priprema:
U mleko stavite kvasac, izdrobite ga, dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostavite da nadođe. Sipajte brašno u posudu za mućenje, pa na sredini napravite udubljenje u koje ćete sipati nadošli kvasac. Dodajte jaja i sve dobro izmešajte varjačom. Ostavite testo da odstoji dvadesetak minuta na toplom mestu. Onda ga premesite i razvaljajte, pa po njemu pospite listiće masti. Urolajte, secite na delove, pa delove poređajte u podmazan pleh i ostavite još 20 minuta. Česnicu premažite jajima i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)