ŠAMBALI Jeftin turski kolač skupog ukusa koji mami osmeh na lice
Sve sastojke verovatno već imate a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
Potrebno je
Za testo:
- 2 čaše gustog kiselog mleka
- 1,5 čaša šećera
- 1,5 kesica praška za pecivo
- 1,5 kesica vanile
- 500 g griza
- narendana kora limuna
- ekstrakt vanile
Za preliv:
- 2 čaše vode
- 3,5 čaše sitnog šećera
- Kašičica limunovog soka
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U posudi umutite kiselo mleko i šećer pa dodajte griz, prašak za pecivo i rendanu limunovu koricu. Dodajte i ekstrakt vanile pa sjedinite smesu. Preručite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Vodu i šećer stavite u šerpicu pa zagrejte do vrenja. Nakon što provri, kuvajte još 10 do 15 minuta pa skinite sa ringle i pustite da se prohladi ali da ostane mlako. Gotovo testo ostavite da se prohladi pa prelijte mlakim prelivom. Ostavite da se šambali ohladi na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u frižider na 3 sata ili više, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Nemojte da vadite i sečete kolač ranije da se ne bi raspao. Secite i služite.
FOKAČA Italijanska pogača koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ukusa koji se pamti
Sočna i aromatična fokača, najbolje odmah stavite duplu meru.
PASTA KARBONARA Oduševiće i one izbirljive, a pomera granice dobrog ukusa
Sočno italijansko jelo za sva vremena i prilike.
GREŠKE KADA PRAVITE DOMAĆE KORE Uradite ovo i gibanica će biti sočna i mekana kao duša
Ako i vi pravite neku od ovih 6 grešaka kada pečete gibanicu, primenite ove jednostavne savete.
HOLANDEZ SOS Daje šmek svakom jelu, a pravi se za 30 sekundi
Dodajte vašem omiljenom jelu i uživajte u ukusu.
NAPRAVITE NAJBOLJI PIRE KROMPIR Primenite ova 3 trika i biće kremast i savršen
Ako želite da pire krompir bude ukusan, lepe boje i kremast, primenite sledeće trikove.
Komentari (0)