CEPKANI SVINJSKI VRAT Dodajte prilog po želji i uživajte u rapsodiji ukusa!

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Slasno jelo raspametiće i one izbirljive.

cepkani svinjski vrat
Shutterstock

Potrebno je

  • 1,5 kg svinjskog vrata
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 4 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, oljuštene i naseckane na kolutove
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica suvog začina
  • so i biber po ukusu
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1/4 šolje soja sosa
  • 1/4 šolje meda

Uputstvo:
U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, te dinstajte dok ne postanu staklasti. Dodajte svinjski vrat u šerpu i pecite sa svih strana dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju. Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i lovorov list, pa sipajte pileći bujon. Smanjite vatru, pokrijte i kuvajte na laganoj vatri oko 2-3 sata ili dok meso ne postane mekano i lako se cepa viljuškom. Izvadite meso iz tečnosti od pečenja i ostavite da odstoji dok pripremate sos. U posebnom loncu otopite maslac, dodajte brašno i pržite ga dok ne postane svetlosmeđe boje. Postepeno dodajte tečnost od pečenja u lonac s brašnom, mešajući kako biste izbegli stvaranje grudvica. Neka sos provri, pa dodajte soja sos i med, pa kuvajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne. Cepkani svinjski vrat vratite u šerpu s pripremljenim sosom i promešajte da se meso obloži sosom.

 

Komentari (0)

Loading