ČIZKEJK Brz, jednostavan i predivan kolač koji svi vole
Omiljeni kolač sa sirom možete da pravite sa raznim sastojcima, može da bude i mrsan i posan...
Potrebno je
Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g istopljenog maslaca
- 5 kašika mleka
Za beli fil:
- 400 g neslanog sira
- 10 g želatina
- 6 kašika vode
- 120 g šećera u prahu
- 10 g vanilin šećera
- 500 ml slatke pavlake
Za voćni fil:
- 450 g crvenog voća
- 10 g želatina
- 6 kašika vode
- 100 ml vode
- 10 g vanilin šećera
- 4-6 kašika šećera
- kalup od 26 cm (može i od 24 cm)
Priprema:
Voćni fil: U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme u šerpicu stavite voće sa vodom i šećerom, pa stavite da se kuva. Kada voće provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta. Želatin zagrejte, ali nemojte da vam provri. Sipajte ga u šerpu sa voćem, dobro pomešajte i ostavite da se prohladi.
Kora: U činiju sipajte mleveni keks, mleko, istopljeni maslac i rukama lagno umesite sastojke. Kalup (26 cm) premažite maslacem. Na dno kalupa rukama utapkajte smesu od mlevenog keksa.
Beli fil: U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme mikserom umutite sir sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte slatku pavlaku, pa mutite mikserom dok se smesa ne zgusne. Želatin zagrejte, ali nemojte da vam provri. U želatin dodajte malo umućenog sira, pomešajte, pa sipajte u fil sa sirom. Mikserom umutite sve sastojke da se sjedine. (Ukoliko volite gušći beli fil, dodajte i kesicu kremfiksa).
Preko keksa sipajte fil sa sirom. Poravnajte ga, pa preko sipajte voćni fil. Ostavite tortu u frižideru najbolje preko noći, a najmanje šest sati. Ukoliko ne želite da vam se voćni fil razmaže tokom sečenja, prvo zasecite voćni žele, obrišite nož, pa isecite parče.
Možda vas zanima:
ČIZKEJK SA MAKOM SA MERAMA "NA ŠOLJE" Američki klasik na drugačiji način, kremast i osvežavajuć
Soči kolač sa sirom u savršenom spoju sa limunom okrepiće vam dušu i telo.
SAN SEBASTIJAN ČIZKEJK Desert neodoljivog ukusa nastao je učeničkom greškom a prava je senzacija
Nastao greškom učenika u baru u Španiji, a sada je pravi specijalitet. Ako volite klasičan čizkejk, ovaj ćete obožavati.
POSNI ČIZKEJK Kremasto savršenstvo idealno za sve prilike, prste da poližete
Ni malo ne zaostaje za originalom, pravićete stalno.
ČIZKEJK SA MAKOM Drugačija verzija omiljene poslastice, svi će vam tražiti recept
Ako volite klasičan čizkejk, ovaj ćete da obožavate. Mak mu daje posebnu draž.
2 GLAVNA SAVETA ZA BEŠAMEL SOS Daće šmek svakom jelu, a dobićete brojne komplimente
Primenite ove jednostavne savete i dobićete najbolji bešamel sos.
BOLONJEZE SOS PRSTE DA POLIŽETE Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepšu pastu
Fenomenalan i slasan obrok oduševiće i one izbirljive.
SAVETI ISKUSNIH DOMAĆICA ZA NAJBOLJU PROJU Biće sveža dugo i neće se mrviti
Napravite ukusnu proju koja će da ostane sveža i sutradan.
SELJAČKA PITA SA SIROM I KAJMAKOM Smaže se očas posla, a greje dušu i telo
Fenomenalna i drugačija, idealna za doručak ili večeru.
PILETINA ZAPEČENA SA SENFOM Meso se lepi za prste, a svaki zalogaj je gurmanski raj
Sočno i aromatično jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Komentari (0)