NAJUKUSNIJA JELA SA PEČURKAMA Od doručka do večere, a sve prste da poližete
Palenta, punjeni patlidžan, fungi pasta, musaka ili punjene pečurke, šta god da izaberete nećete pogrešiti.
Palenta sa pečurkama
Sastojci:
500 g mešanih pečuraka
300 g palente
50 g rendanog kačkavalja
2 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
1 luk
2 kašike maslaca
1 dl suvog belog vina
začini
Priprema:
Na zagrejanom ulju nekoliko minuta dinstajte luk i beli luk, dok ne omekšaju. Zatim im dodate maslac, a kad se rastopi, dodajte gljive, vino, tamjan, pa dinstajte još nekoliko minuta. Smanjite vatru, posolite i dinstajte dok gljive ne omekšaju, desetak minuta. Pospite peršunom. Palentu skuvajte i pred sam kraj kuvanja umešajte kačkavalj. Pre serviranja umakom prelijte palentu.
Punjeni patlidžan
Sastojci:
2 veća patlidžana
400 g šampinjona
glavica crnog luka
16 čeri paradajza
peršun
so
biber
začinska paprika
Priprema:
Patlidžane operite i prepolovite. Napravite zareze na beloj površini svake polovine, posolite i ostavite da kratko odstoje. Potom ih ocedite i izdubite do kore. Sitno iseckajte luk, pa ga propržite na vrelom ulju. Zatim dodajte meso od patlidžana, posolite, pobiberite i nastavite s dinstanjem. Ubacite iseckane pečurke i peršun, pa još malo prodinstajte. Umešajte i kašičicu začinske paprike, pa skinite s vatre kad pečurke omekšaju, te smesom napunite kore patlidžana. Po vrhu rasporedite po četiri čeri paradajza i stavite u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata. Služite dok je toplo uz prilog po želji.
Fungi pasta
Sastojci:
500 g makarona
200 g šampinjona
200 g bukovača
2 čena belog luka
200 ml pavlake za kuvanje
peršun
biber
so
ulje
Priprema:
Testeninu skuvajte u slanoj vodi s malo ulja, kad bude gotova, procedite je. Pečurke izdinstajte sa belim lukom, pa kada omekšaju, nalijte pavlaku, krčkajte još koji minut. Dodajte pastu, dobro promešajte, začinite po ukusu, pospite seckanim peršunom i, po želji, parmezanom.
Musaka
Sastojci:
150 g pirinča
200 g šampinjona
100 g lisičarki
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
peršun
sveža iseckana mirođija
kašika karija
malo brašna
suvi biljni začin
ulje
so
biber
Priprema:
Pirinač skuvajte u slanoj vodi, pa, kad je gotov, dodajte biber i kašiku karija. Na ulju propržite sitno isečen crni luk i jedan čen belog luka. Kad luk dobije zlatnožutu boju, dodajte iseckane pečurke i začinite. U podmazanu vatrostalnu posudu stavite polovinu kuvanog pirinča, pa polovinu pripremljenih pečuraka, a zatim preostali pirinač. Na malo ulja propržite brašno, dodajte preostali fil od šampinjona i nalijte malo vode. Ostavite na vatri da se zgusne, pa prelijte preko musake. Zapecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
Punjene pečurke
Sastojci:
500 g šampinjona
50 g tvrdog sira
50 g šunke
100 g kačkavalja
2 sveže crvene paprike
2 čena belog luka
1/2 veze peršuna
ulje
so, biber
Priprema:
Šampinjone operite i odvojite im kapice od peteljki. Kapice poređajte na pleh obložen pek-papirom i posolite. Za punjenje pomešajte usitnjeni sir, šunku isečenu na kockice, rendani kačkavalj i sitno seckani beli luk. Na dnu svakog šampinjona stavite malo sira, šunke i odozgo polovinu rendanog kačkavalja. Pored dodajte krupnije sečenu papriku, blago pobiberite i poprskajte uljem. Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Par minuta pre kraja pečenja, dodajte i ostatak izrendanog kačkavalja. Vratiti u rernu još minut-dva, da se kačkavalj blago istopi.
MAĐARSKA PASTA Savršen spoj testenine sa mesom i povrćem, za prave gurmane
Slasno jelo oduševiće i one izbirljive.
NAJČEŠĆA GREŠKA KADA KUVATE KAFU Zato je gorka i lošeg ukusa
Ovu grešku prave mnogi i zato kafa ima loš ukus, proverite da li i vi ovako kuvate.
TIRAMISU Desert sa kafom za prave sladokusce, a pomera granice dobrog ukusa
Sočni desert raspametiće i one izbirljive.
KOLIKO DUGO SMETE DA PILETINU DRŽITE U FRIŽIDERU? Ako izgleda ovako znajte da se pokvarila
Ako i vi postavljajte pitanje koliko piletina dugo sme da ostane u frižideru, evo odgovora.
EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti
Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.
Komentari (0)