NAJLEPŠI KOLAČI I POSLASTICE SA KEKSOM Bogatog ukusa, a gotovi začas, jeftini, i izdašni
Kremasti kolač, bele kocke, desert sa jabukom, kikiriki bajadera, ili šarene čoko kuglice, idealni za svaku priliku.
Kremasti kolač
Sastojci:
- 600 g keksa
- 300 g šlaga u prahu
- 300 g čokolade
- 300 ml mleka
Za potapanje keksa:
- 200 ml mleka
Za dekoraciju:
- 200 g čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema:
Šlag umutite sa mlekom da dobijete čvrstu smesu. Dodajte istopljenu čokoladu (istopite na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj) i mutite da se sjedini. Svaki komad keksa umočite u mleko i poređajte na tacnu jedan red kao koru. Namažite sa nekoliko kašika fila, preko stavite red keksa, fil i tako redom dok sav keks i fil ne potrošite. Odozgo treba da završite keksom. Treba da bude 4-5 redova keksa, u zavisnosti od veličine tacne. Za glazuru, istopite čokoladu sa uljem i odozgo namažite kolač. Ostavite da se stegne, pa secite na kocke i služite.
Bele kocke
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g putera
- 100 g bele mlečne čokolade
- 200 g šećera
- 100 g suvih kajsija
- 150 ml vode
- 50 ml ruma
Za glazuru:
- 150 g bele čokolade za kuvanje
- 1 kašika ulja
Priprema:
Stavite u šerpu vodu, rum i šećer i i čim provri sklonite sa ringle. Dodajte orahe, keks, šećer, iseckane suve kajsije i izmešajte. Zatim dodajte istopljene puter i čokoladu (posebno ih topite). Dobro izmešajte. Stavite pek-papir na pleh i sipajte smesu, a debljinu odredite po želji. Izravnajte odozgo nožem. Za glazuru istopite čokoladu i ulje i nanesite preko kolača. Ostavite da se stegne, pa isecite na štanglice ili kocke.
Desert sa jabukom
Sastojci:
- 3 jabuke
- 50 g šećera
- sok od 1 limuna
- 8 piškota
- 250 ml slatke pavlake
- 1 šaka seckanih oraha
- 1 kesica cimeta
Priprema:
U tiganj stavite jabuke, oljuštene i iseckane na kockice, dodajte šećer i sok od limuna i dinstajte dok jabuke ne omekšaju. Zatim dodajte cimet i izmešajte. Posebno umutite slatku pavlaku. U četiri čaše stavite na dno po dve kašike jabuka, preko po dve izmrvljene piškote, pa slatku pavlaku, iseckane orahe, pa ponovite još jednom. Ukrasite cimetom ili orasima.
Kikiriki bajadera
Sastojci:
- 250 g putera
- 300 g mlevenog keksa
- 200 g šećera u prahu
- 300 g kikiriki putera
- 250 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Pomešajte keks, istopljen puter i šećer. Dodajte kikiriki puter (odvojite 4 kašike sa strane) i mutite mikserom da se smesa ujednači. Smesu rasporedite na tacnu u obliku pravougaonika, debljine po želji. Na tihoj vatri istopite čokoladu i odvojen kikiriki puter. Sipajte preko raspoređene smese i ostavite da se stegne.
Šarene čoko-kuglice
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g putera
- 200 g šećera
- 100 ml vode
- 1 kašika kakaoa u prahu
- 200 g čokolade za kuvanje
- jestive dekorativne mrvice
Priprema:
Stavite šećer i vodu da provri, pa kuvajte još 5 minuta. Dodajte keks, orahe, kakao i dobro izmešajte. Dodajte puter iseckan na komade i mešajte dok se ne istopi i smesa ujednači. Stavite u frižider da se ohladi. Napravite kuglice veličine po želji i vratite u frižider da stoje jedan sat. Istopite čokoladu na pari. Kuglice umočite prvo u čokoladu, stavite na rešetku da se ocede, pa ih uvaljajte u šarene mrvice.
FOKAČA Italijanska pogača koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ukusa koji se pamti
Sočna i aromatična fokača, najbolje odmah stavite duplu meru.
PASTA KARBONARA Oduševiće i one izbirljive, a pomera granice dobrog ukusa
Sočno italijansko jelo za sva vremena i prilike.
GREŠKE KADA PRAVITE DOMAĆE KORE Uradite ovo i gibanica će biti sočna i mekana kao duša
Ako i vi pravite neku od ovih 6 grešaka kada pečete gibanicu, primenite ove jednostavne savete.
HOLANDEZ SOS Daje šmek svakom jelu, a pravi se za 30 sekundi
Dodajte vašem omiljenom jelu i uživajte u ukusu.
NAPRAVITE NAJBOLJI PIRE KROMPIR Primenite ova 3 trika i biće kremast i savršen
Ako želite da pire krompir bude ukusan, lepe boje i kremast, primenite sledeće trikove.
Komentari (0)